Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Οι εκλεγέντες στο Γενικό Συμβούλιο της Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

O. Σ. Υ. Α. Π. Ε. 
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 
ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΣΥΑΠΕ (39 μέλη) 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 
ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΣ ΑΛΚΗΣ 
ΝΤΑΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 
ΔΟΛΓΥΡΑΣ ΗΛΙΑΣ 
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 
ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 
ΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 
ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ 
ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ 
ΦΑΒΒΑΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 
ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ 
ΚΑΤΣΑΛΙΦΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 
ΒΑΖΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 
ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 
ΛΥΡΙΣΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 
ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 
ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ 
ΕΡΥΘΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΟΣΜΑΣ 
ΤΣΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 
ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 
ΚΟΝΤΟΥΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 
ΚΟΚΜΟΤΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ 
ΡΕΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 

ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ 
ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ 
ΠΑΤΟΥΛΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 
ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 
ΠΑΓΑΝΕΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ 
ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗ ΡΟΥΛΑ 
ΠΑΓΩΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 
ΣΤΑΜΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ 
ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ 

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
ΤΖΑΦΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ 
ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 
ΜΠΟΜΠΟΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 
ΚΑΤΡΙΒΕΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 
ΑΛΕΞΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ 
ΣΙΟΥΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Στιγμιότυπα από το 6ο συνέδριο της ΟΣΥΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Τι αλλάζει με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή 28/04/2013


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και χωρίς εκπλήξεις το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών από την Ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, ψήφισαν συνολικά 292 βουλευτές και το αποτέλεσμα έχει ως εξής: Υπέρ των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου ψήφισαν 168 βολευτές, κατά 123, ενώ ένας βουλευτής δήλωσε «παρών». Για την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και αφορά τους ανέργους: «Ναι» ψήφισαν 170 βουλευτές, «όχι» 121 και «παρών» δήλωσε ένας. Για την τροπολογία του υπουργείου τουρισμού που αφορά παραχώρηση χρήσης αιγιαλού: Υπέρ τάχθηκαν 170 βουλευτές, κατά 121 και «παρών» δήλωσε ένας βουλευτής. Να σημειωθεί ότι εκτός των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚκαι της ΔΗΜΑΡ, «ναι» στο πολυνομοσχέδιο ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κώστας Μαρκόπουλος και Θεόδωρος Σολδάτος. Μεταξύ των βουλευτών που απουσίαζαν ήταν η κυρία Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ) και οι ανεξάρτητοι Μίμης Ανδρουλάκης και Θεόδωρος Παραστατίδης. Τέλος οι κύριοι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο και υπερψήφισαν τις τροπολογίες.
Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για κρίσιμα θέματα όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, η φορολογία και οι φόροι στα ακίνητα, ωστόσο μεγάλες είναι οι ανατροπές σε μια σειρά από επαγγέλματα. Ειδικότερα, "απελευθερώνονται" επαγγέλματα και κλάδοι όπως, το bake off, τους πωλητές λαϊκών αγορών, τους πιστοποιημένους εκτιμητές, τους λογιστές- φοροτεχνικούς, τους γεωτεχνικούς, καθώς και τις επιχειρήσεις εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και λειτουργίας κτηνιατρείων και κτηνιατρικών κλινικών. Κατά δύο ώρες αυξάνεται το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας, με το σκεπτικό ότι, λόγω της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013- 2016, θα προσληφθεί μικρός αριθμός αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών. Οι αλλαγές στους υπηρετούντες στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, "αγγίζουν" και αυτούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριό τους. Στην περίπτωση αυτή, είτε θα απασχολούνται λιγότερες ώρες από αυτές του υποχρεωτικού τους ωραρίου, με ανάλογη μείωση των αποδοχών τους, είτε θα απασχολούνται σε σχολικές δράσεις όπως είναι η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, η ενίσχυση της γλωσσομάθειας, οι αθλητικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες στο σχολείο που υπηρετούν ή σε άλλο σχολείο που ίδιου ιδιοκτήτη που λειτουργεί στην ίδια πόλη.

Τα κλειστά επαγγέλματα
Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, καταγράφονται ένα προς ένα μια σειρά από επαγγέλματα που παραμένουν "κλειστά" λόγω δημοσίου συμφέροντος (π.χ. εμπόριο όπλων, εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, διυλιστήρια, εμπορία καυσίμων, αρχαιοπώλη, εμπόριο μνημείων, συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, κ.λπ.). Αντίθετα, εκτός από το bake off, τους πωλητές λαϊκών αγορών, τους πιστοποιημένους εκτιμητές (το επάγγελμα του πιστοποιημένου εκτιμητή ασκείται ελεύθερα μετά πάροδο τριμήνου από την αναγγελία έναρξής του στην αρμόδια διοικητική αρχή και την εγγραφή στο μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών), κ.λπ., ορίζονται και τα εξής:
*Για λόγους ισονομίας με τα υπόλοιπα επαγγέλματα και μείωσης των διοικητικών και οικονομικών βαρών των επαγγελματιών, προτείνεται να καταργηθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος γεωτεχνικού (ο ορισμός περιλαμβάνει τις ειδικότητες γεωπόνου, δασολόγου, κτηνίατρου, γεωλόγου, ιχθυολόγου) και να αντικατασταθεί από την διαδικασία αναγγελίας και σιωπηρής έγκρισης.
*Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις εμπορίας γεωργικών φαρμάκων να απασχολούν ως υπεύθυνο επιστήμονα και προσωπικό επαρκώς εκπαιδευμένο στην ημεδαπή ή σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ για την εμπορία γεωργικών φαρμάκων.
*Δίνεται η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του κρεοπώλη και του εκδοροσφαγέα και σε πρόσωπα που διαθέτουν βεβαίωση ή πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας κρεοπώλη από τυχόν δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες σχολές και ιδρύματα της χώρας, αντίστοιχες με τις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
*Δίνεται η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας κτηνιατρείων και κτηνιατρικών κλινικών, όχι μόνο σε φυσικά πρόσωπα κτηνιάτρους, αλλά και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής, τα οποία απασχολούν κτηνίατρο ως επιστημονικό υπεύθυνο.

Τι αλλάζει στο Δημόσιο
Ρύθμιση που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, εισάγεται - αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή - στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να κατατεθεί αργά απόψε στη Βουλή. Πρόκειται για τη ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η καταγγελία των συμβάσεων όλων των υπαλλήλων, με τις παραπάνω συμβάσεις, που εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα οποία καταργούνται. Σημειώνεται ότι έως σήμερα υπήρχε η πρόβλεψη από τον ν.4093/2012 ότι οι υπάλληλοι των ΝΠΙΔ θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλα ΝΠΙΔ, που είχαν καταγεγραμμένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ακόμη και με την πρόβλεψη του ν.4093/2012 οι πιθανότητες για μετακινήσεις των υπαλλήλων υπό κατάργηση φορέων, ήταν περιορισμένες. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα προχωρήσει στην κατάργηση των φορέων, "που δεν είναι απαραίτητοι", δεδομένου ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει η δέσμευση προς τους δανειστές της χώρας για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων έως το 2014 (οι 4.000 εντός του 2013), ενώ η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο περίπου 2.000 υπάλληλοι έως τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι στη συμφωνία με τα μέλη της τρόικας, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για κάθε έναν υπάλληλο που απολύεται θα προσλαμβάνεται ένας νέος με προσόντα, μέσω ΑΣΕΠ και με προτεραιότητα εκείνους που έχουν επιτύχει σε παλαιότερους διαγωνισμούς της ανεξάρτητης Αρχής. Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών, προβλέπεται ότι όσοι υπάλληλοι τιμωρηθούν με την ποινή του υποβιβασμού, ή της οριστικής παύσης, από τα πρωτοβάθμια συμβούλια θα μπορούν να προσφύγουν μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ προβλέπεται ότι οι πειθαρχικές αποφάσεις δεν θα ανακαλούνται. Σημειώνεται ότι στο θέμα της πειθαρχικής διαδικασίας, προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής στα πειθαρχικά συμβούλια και συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να αναπληρωθούν οι κενές θέσεις. Ακόμη προβλέπεται ότι η πειθαρχική διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών (αντί για τρεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα). Η διαδικασία θα ξεκινά με την κλήση σε απολογία του πειθαρχικώς ελεγχόμενου υπαλλήλου στον προϊστάμενό του, πριν ακόμη παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο. Η μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από τα μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων και των πειθαρχικών προϊσταμένων θα αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα. Ενστάσεις για τις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών θα μπορούν να ασκηθούν εντός 20 ημερών. Τέλος, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, οι ίδιες ρυθμίσεις, για τις πειθαρχικές διαδικασίες, θα ισχύσουν και για τα πειθαρχικά συμβούλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η αιτιολογική έκθεση του Πολυνομοσχεδίου
Η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών των ρυθμίσεων
Πίνακας τροποποιούμενων και καταργούμενων διατάξεων
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

1η Μάη

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Στη δημοσιότητα ο οριστικός ενιαίος πίνακας που αφορά στην κινητικότητα των 1.891 διοικητικών υπαλλήλων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
 ΕΚΔΟΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠ΄ ΑΡΙΘΜ. 1/2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (ΦΕΚ 386/Β΄/21.2.2013) 

Αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ τα οριστικά αποτελέσματα που αφορούν την κινητικότητα των υπαλλήλων Ι.Δ.Α.Χ. ΔΕ Διοικητικών ειδικοτήτων, οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης των θέσεών τους δυνάμει των διατάξεων της υποπαραγράφου Ζ.4 της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, στο πλαίσιο της υπ΄αριθμ. 1/2013 Ανακοίνωσης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. 
Τα οριστικά αποτελέσματα, τα οποία εκδόθηκαν μετά την εξέταση των υποβληθεισών ενστάσεων, περιλαμβάνουν τους εξής πίνακες: 

Οι πίνακες απεστάλησαν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προκειμένου ο οικείος Υπουργός να εκδώσει τη σχετική απόφαση μετάταξης.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Ομιλία στο 6ο Συνέδριο της ΟΣΥΑΠΕ του Αντώνη Μαρκάκη, αντιπροσώπου στο συνέδριο του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Κρήτης Ν. Ηρακλείου


Καλημέρα σε όλους από την Κρήτη και πιο συγκεκριμένα από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Κρήτης Ν. Ηρακλείου, τα μέλη του οποίου εκπροσωπώ μαζί με 4 άλλους συναδέλφους μου σαν Πρόεδρος. Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε ευπρεπείς και δημοκρατικές διαδικασίες, να δώσουμε ένα παράδειγμα υγιούς ατμόσφαιρας και διαλόγου με εποικοδομητικά αποτελέσματα. Θα ήθελα να σας μεταφέρω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Κρήτης με συγκεκριμένους άξονες.
Καταρχήν θα ήθελα να αναφερθώ στην λειτουργία και οργάνωση της ΟΣΥΑΠΕ. Για μας στην επαρχία η Ομοσπονδία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Δεν υπάρχει κάποιο συντονιστικό όργανο το οποίο να λειτουργεί σαν βάση ανταλλαγής πληροφοριών, σαν ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας οργάνωσης ανά Περιφέρεια. Δυστυχώς δεν έχουμε ενημέρωση για τις δράσεις και τις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συντονισμός και ενιαία δράση των πρωτοβάθμιων συλλόγων, που θα μπορούσε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των αγώνων μας. Σαν παράδειγμα θα αναφέρω τις πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις που έγιναν πέρυσι το χειμώνα, χωρίς καμία οργάνωση, ενημέρωση και συντονισμό στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο νότο της Ευρώπης. Πολύ μεγάλη σημασία έχει και η ανυπαρξία της ΑΔΕΔΥ η οποία έχει αναλωθεί σε προκήρυξη επαναλαμβανόμενων μονοήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες εκτόνωσαν την οργή του κόσμου χωρίς κανένα αποτέλεσμα, και δεν μπόρεσαν να προστατέψουν το ήδη ελάχιστο εισόδημα μας. Παράδειγμα παντελούς έλλειψης συντονισμού για την δράση της ΑΔΕΔΥ στο Ηράκλειο αποτελεί η απόφαση για κατάληψη του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης, χωρίς καν να ενημερωθεί το Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Κανένας συντονισμός και σε επίπεδο ΟΣΥΑΠΕ: δεν είδα να προταθεί και να προκηρυχθεί μια απεργία διαρκείας από όλες τις Περιφέρειες, παρά τα τόσα προβλήματα που μας προκάλεσε το μνημόνιο, αλλά να μην ξεχνάμε και αυτό το περίφημο ‘ενιαίο μισθολόγιο’, στο οποίο κανείς δεν αντέδρασε, με αποτέλεσμα την μισθολογική εξαθλίωση μας. Τι άλλο περιμένουμε για να αντιδράσουμε,αναρωτιέμαι; Επίορκοι, διαθεσιμότητα, παρατηρητήριο,κινητικότητα: στην ουσία απολύσεις, σταδιακή απομάκρυνση υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας (όπως πρόσφατα το κλείσιμο των ΚΤΕΟ, με ετεροχρονισμένη αντίδραση της Ομοσπονδίας), και ολοένα και αυξανόμενη πλύση εγκεφάλου από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ στους πολίτες, η οποία μας μετέτρεψε σε εχθρούς και αντιπάλους. Καταλήψεις και διαμαρτυρίες αμφιβόλου νομιμότητας είναι πια ανεδαφικές και αναποτελεσματικές, κυρίως δε παράνομες. Οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και δικαιολογημένα έρχονται απέναντι μας. Μόνο με το νόμο και την επίκληση του, προσφεύγοντας στην δικαστική εξουσία, θα ανατρέψουμε την κατάσταση. Γι’ αυτό προτείνουμε η Ομοσπονδία να ορίσει νομική στήριξη σε κάθε Περιφέρεια, η οποία θα στηρίζει τους εργαζομένους, θα συμβουλεύει και κυρίως θα αντιδρά άμεσα με κάθε νόμιμο μέσο σε κάθε παραβίαση του νόμου και του ίδιου του Συντάγματος Θα περίμενα όλο το Δημόσιο να είναι ενωμένο, να είμαστε όλοι μαζί, μιας και έχουμε κοινά συμφέροντα. Διέκρινα όμως αγώνες μεμονωμένους και συντεχνιακούς, καθηγητών, μηχανικών, εργαζομένων στους Δήμους κλπ. Αναρωτιέμαι γιατί όσοι ηγούνται της ΑΔΕΔΥ δεν οργάνωσαν κινήσεις που θα ανέτρεπαν τα πάντα; Φανταστείτε μια αντίδραση όλων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, στενό και ευρύτερο, τι αποτελέσματα θα είχε. Υποθέτω, εύλογα νομίζω, όπως όλοι, ότι κρύβεται κάποια σκοπιμότητα στο γεγονός ότι δεν αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, σκοπιμότητα που αφορά τους συνδικαλιστές που μας εκπροσωπούν... 
Δεύτερο σημείο που θέλω να τονίσω είναι η ανυπαρξία της ΟΣΥΑΠΕ στην προβολή των θέσεων των εργαζομένων στις αιρετές περιφέρειες. Καθημερινά παρακολουθώ εκπροσώπους των ΟΤΑ α’ βαθμού να εμφανίζονται στα ΜΜΕ και να υποστηρίζουν τις απόψεις τους. Εμείς που είμαστε; Βασικός στόχος μας πρέπει να είναι να αλλάξει η άποψη της κοινής γνώμης, γιατί μόνο ενωμένοι με την κοινωνία θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Διαβάζω και ακούω καταγγελίες από τον κο Ρακιντζή, τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, για διεφθαρμένους, κοπανατζήδες και επίορκους υπαλλήλους. Θα περίμενα από την Ομοσπονδία μας καταρχήν να προβάλει το γεγονός ότι ο κος Ρακιντζής είναι παράνομα στη θέση αυτή. Η θητεία του, που ήταν από το 2004 έως το 2009 έχει λήξει. Μόνο στις ανεξάρτητες αρχές υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για οκτώ μήνες αλλά η θητεία του δεν εμπίπτει σε αυτές. Θα περίμενα να προβληθεί το γεγονός ότι ο κος Ρακιντζής αποτελεί όργανο έκφρασης της κυβερνητικής πολιτικής, μιας και επιλέγεται από τον Υπουργό Εσωτερικών κατόπιν συμφωνίας με το υπουργικό συμβούλιο. Συνεπώς είναι φερέφωνο της κάθε κυβέρνησης, δεν είναι διορισμένος με αξιοκρατικές διαδικασίες, η θητεία του έχει λήξει και παρόλα αυτά συνεχώς μιλάει για αξιοκρατία και νομιμότητα. Κανείς δεν αντέδρασε, όπως και κανείς δεν φρόντισε να ενημερώσει την κοινή γνώμη ότι επίορκος είναι όποιος υπάλληλος καταδικασθεί αμετάκλητα από τα αρμόδια δικαστήρια και όχι όποιος απλά παραπεμφθεί. Τα οποία δικαστήρια δεν έχουν ενισχυθεί με δικαστές εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδικάσουν άμεσα τις υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν, κάτι το οποίο είναι πάγια απαίτηση μας. Κανείς επίσης δεν πρόβαλε το γεγονός ότι τα πειθαρχικά συμβούλια συστήθηκαν δυο χρόνια μετά την εξαγγελία τους από τον Καλλικράτη με δική τους υπαιτιότητα, κανένας δεν μιλάει για το τεκμήριο της αθωότητας το οποίο ισχύει για τους εργαζομένους όπως για κάθε πολίτη, για την στήριξη της μονιμότητας και τους λόγους που επέβαλλαν την θέσπιση της από το Σύνταγμα εδώ και 100 χρόνια, προκειμένου να υπάρξει προστασία από τους πολιτικούς που διόριζαν και απέλυαν ανάλογα τις πολιτικές πεποιθήσεις των εργαζομένων. Πουθενά δεν άκουσα κάτι για την ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου, που δεν έχει σχέση βέβαια με τα μεμονωμένα περιστατικά των κοπανατζήδων, των μη έντιμων και ασυνεπών εργαζομένων που υπάρχουν σε κάθε επαγγελματική ομάδα, σε κάθε κοινωνική τάξη. Αντίδραση καμία δεν υπήρξε ούτε και στο μύθο τον οποίο δημιούργησε ο περίφημος κος Ραγκούσης για το 1 εκατομμύριο δημοσίων υπαλλήλων, ούτε και προβλήθηκαν στοιχεία του Αυστριακού Ινστιτούτου εκείνη την περίοδο, τα οποία κατέρριπταν τον μύθο.
Μια τρίτη σημαντική παράμετρος που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η άποψη που έχουν οι πολίτες για τον συνδικαλισμό και για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα. Οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι ο συνδικαλιστής είναι ο εκπρόσωπος του κόμματος το οποίο τον επέλεξε για να επιβάλλει την πολιτική του, για να έχει προνόμια ο ίδιος και για να αναρριχηθεί σε θέσεις εξουσίας, ότι είναι κάποιος ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την εργασία αλλά με την ιδιοτέλεια, τη σκοπιμότητα, τις απάτες και τις κλοπές. Στο Ηράκλειο έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε αυτή την νοοτροπία. Υπάρχει τεράστια συσπείρωση των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας στο Σύλλογό μας, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε κλίμα ενότητας, και αυτό είναι που θα ήθελα κυρίως να σας μεταφέρω. Πώς το καταφέραμε αυτό; Με την πλήρη απεξάρτηση από τα κομματικά δεσμά, δεν κάναμε εκλογές με κομματικά ψηφοδέλτια. Είμαστε απλά πρόσωπα με διάθεση για αγώνα και προσφορά και το αποτέλεσμα της προσπάθειας μας είναι η αποδοχή, ο σεβασμός και η ενότητα. Έχοντας αυτή την εμπειρία, αυτό το πρότυπο, ερχόμαστε εδώ να σας προτείνουμε το ίδιο. Άλλωστε τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών με ποσοστό αποχής γύρω στο 50%, αυτό μας υποδεικνύουν. Δεν θέλουμε τα υπάρχοντα ανακυκλούμενα από τους ίδιους πολιτικούς κόμματα και σχηματισμούς, αυτά έφεραν την Ελλάδα σε αυτό το σημείο. Οι εργαζόμενοι πρέπει να κατεβαίνουν στις εκλογές ανεξάρτητοι, μακριά από την γνωστή πια υποκριτική στάση: “ναι το κόμμα μας μας κατέστρεψε, αλλά εμείς είμαστε από την άλλη πλευρά του ίδιου κόμματος». Η εμπειρία μας από τους πολιτικούς και βουλευτές στο Ηράκλειο είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους που αδιαφορούν πλήρως για τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια. Ερχόμενοι σε επαφή, λίγο πριν την ψήφιση του Καλλικράτη, με κάποιους από αυτούς, διαπιστώσαμε πλήρη άγνοια των προβλημάτων, απαξίωση των εργαζομένων, και την γνωστή πλέον ατάκα: «...εμείς καταλαβαίνουμε αλλά μας αναγκάζουν». Τέλος πια η κοροϊδία από τους ανθρώπους που κοροϊδεύουν τους πολίτες και τους εργαζόμενους. Καλούμε την Γ.Σ. να αποφασίσει να μην δεχθεί κομματικά ψηφοδέλτια. Ας κάνουμε επιτέλους ένα βήμα, ένα ουσιαστικό βήμα, μπροστά. Τελευταίος λοιπόν άξονας γύρω από τον οποίο θα έπρεπε να οργανωθεί η δράση της Ομοσπονδίας μας είναι κατά τη γνώμη μας η πλήρης απεξάρτηση από τα κόμματα, τις σημαντικότερες εστίες ανεντιμότητας, διαφθοράς και υποκρισίας, τα οποία δεν μας αντιπροσωπεύουν...
Θα ήθελα επίσης επιγραμματικά να αναφέρω προβλήματα που αφορούν την λειτουργία του νέου θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, ο οποίος θεσμός, αντί να ενισχύεται, συνεχώς υποβαθμίζεται και αποδυναμώνεται.
Το κυριότερο πρόβλημα είναι η απογύμνωση από πόρους και προσωπικό. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι στην πρόσφατη διαθεσιμότητα 17 συνάδελφοι μας έφυγαν από την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά καμία θέση δεν κρίθηκε ότι χρειάζεται να καλυφθεί από άλλους εργαζομένους προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της ήδη αποδυναμωμένης και λόγω συνταξιοδοτήσεων αυτοδιοίκησης.
 • Στο άρθρο 186 του Νόμου 3852/2010 του Καλλικράτη περιγράφεται αναλυτικά η πληθώρα των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών και στο άρθρο 260 η χρηματοδότηση τους μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προκειμένου να είναι δυνατή η άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους. Ωστόσο, οι ίδιοι πόροι των Περιφερειών καταγράφουν κατακόρυφη πτώση λόγω και της τρέχουσας δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας (τα έσοδα από τέλη μεταβίβασης & ταξινόμησης είναι μειωμένα κατά 60-70%, τα πρόστιμα πολεοδομίας πλέον ανήκουν στους Δήμους, κλπ) ενώ οι ΚΑΠ για επενδύσεις & οδικό δίκτυο καταργήθηκαν οριστικά, επιφέροντας μείωση έως και 80% στα έσοδα των Περιφερειών που χρηματοδοτούσαν το Τεχνικό τους Πρόγραμμα. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι η τεράστια έλλειψη πόρων και η διακοπή της χρηματοδότησης των Περιφερειών στην ουσία υπονομεύουν το ρόλο και το λόγο ύπαρξης τους και καταργούν τον αυτοδιοικητικό και αναπτυξιακό τους χαρακτήρα.
• Παράλληλα, μειώνονται οι εργασίες που διεκπεραιώνονται από τις Περιφέρειες (τα ΚΤΕΟ οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο, η πληρωμή της αμοιβής για την πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση κατά την χορήγηση των διπλωμάτων οδήγησης προωθείται να γίνεται απευθείας στους γιατρούς και όχι μέσω των Διευθύνσεων Μεταφορών που γίνεται μέχρι σήμερα, κλπ) ενώ αρμοδιότητες που ανήκαν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και είχαν εξασφαλισμένες πιστώσεις μεταφέρθηκαν στους Δήμους (π.χ. οι παιδικές κατασκηνώσεις και τα προνοιακά επιδόματα).
• Το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ αποτελεί την θηλιά στο «λαιμό» των Περιφερειών δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας που θάβει κάθε έννοια ‘τοπικής αυτοδιοίκησης’: οι Περιφέρειες τίθενται υπό διαρκή παρακολούθηση, υποχρεούνται να τηρούν ανέφικτους μηνιαίους και τριμηνιαίους στόχους με αποκλίσεις μόλις 10%, ενώ σε περίπτωση απόκλισης για δύο συνεχόμενα τρίμηνα υπάγονται υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης, όπου πλέον οι πολιτικές υποδεικνύονται από το Παρατηρητήριο και όχι από τα αιρετά όργανα. Ανάμεσα στα μέτρα που μπορεί το Παρατηρητήριο να επιβάλει στους ‘ανυπάκουους’ και ‘ασυνεπείς ΟΤΑ’ είναι και οι υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του Φορέα και να επανέλθει σε όρους ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Το έργο λοιπόν των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης θα κρίνεται πλέον με όρους καθαρά τεχνοκρατικούς, οικονομοτεχνικούς. Η Ομοσπονδία οφείλει να θέσει θέμα συνταγματικότητας του Παρατηρητηρίου, καθώς ο ρόλος του δεν είναι απλά εποπτικός αλλά κυρίως παρεμβατικός, κατά παράβαση του Συντάγματος που κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο.
• Το μόνο θετικό για τις Περιφέρειες είναι ότι μέχρι και το 2015 η μισθοδοσία των υπαλλήλων θα καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Είναι απαραίτητη ωστόσο η έγκαιρη διασφάλιση της συνέχισης αυτού του τρόπου καταβολής της μισθοδοσίας μας, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα πληρωμής λόγω έλλειψης πόρων ή να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή υπάλληλοι με υποχρεωτικές μετακινήσεις ή διαθεσιμότητα λόγω αποκλίσεων του προϋπολογισμού από τους στόχους.
• Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη οι Περιφέρειες αποτελούν ισχυρό θεσμό με ουσιαστική αυτοδιοικητική εξουσία και μοχλό πραγματικής ανάπτυξης, οι τρέχουσες πολιτικές έρχονται να καταργήσουν ότι θετικό και καινοτόμο είχε ο Νόμος 3852/2010 για την τοπική αυτοδιοίκηση και να επαναφέρουν όρους κρατικού υδροκεφαλισμού.
• Οι νέοι οργανισμοί των Περιφερειών που θα σχεδιαστούν και θα δοθούν απευθείας από το Υπουργείο, χωρίς τη συμμετοχή των αυτοδιοικητικών παραγόντων, θα οδηγήσουν πιθανότατα σε συρρίκνωση των υπηρεσιών και θέσεων εργασίας και πολλούς συναδέλφους σε διαθεσιμότητα.
• Η συνεχής αναβολή των κρίσεων των υπαλλήλων από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια δημιουργεί ένα θολό τοπίο στην τοποθέτηση Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων και απομακρύνει την αξιοκρατία που είναι απαραίτητη για την εξυγίανση και αναβάθμιση του δημοσίου τομέα.
Αυτές οι παρατηρήσεις είναι οι πιο ουσιώδεις κατά την κρίση μας που πρέπει να μας απασχολήσουν. Κλείνοντας να σημειώσω και πάλι ότι για μας αυτό το συνέδριο αποτελεί ευκαιρία για να στηρίξουμε το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας και τους εργαζομένους της, για να αλλάξει η εικόνα και η αξιοπιστία του συνδικαλιστή, για να μπορέσει η Ομοσπονδία να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλοκαι ανεξαρτησία. Κυρίως για να ανακτήσει ο δημόσιος υπάλληλος το κύρος και το ρόλο του μέσα στο κοινωνικό σύνολο, γιατί το αξίζει.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Με εκτίμηση, Αντώνης Μαρκάκης,
Πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Κρήτης Ν. Ηρακλείου
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Οι κωλοτούμπες των βουλευτών μας

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Οι εργασίες του 6ου Τακτικού Συνεδρίου της ΟΣΥΑΠΕ


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Τακτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συλλόγου Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) με την εκλογή του 36μελούς Γενικού Συμβουλίου και των αντιπροσώπων στην ΑΔΕΔΥ.
Οι συνθήκες και ο τρόπος που έγινε το συνέδριο αποδεικνύουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα αίτια της αδυναμίας του συνδικαλιστικού κινήματος να οργανωθεί και να σταθεί απέναντι στην μνημονιακή πολιτική που κατεδαφίζει και εξοντώνει την ελληνική κοινωνία. Από την έναρξη του συνεδρίου αναδείχθηκαν τα δομικά προβλήματα τόσο της ομοσπονδίας, όσο και των συλλόγων ως προς την νομιμοποίηση τους στο συνέδριο. Τα τελευταία χρόνια κανένας σύλλογος δεν είχε καταβάλει τις εισφορές του προς την ομοσπονδία, η τελευταία με απόφαση του Γ.Σ. αποφασίζει την περικοπή κατά 50 % αυτών των εισφορών - οφειλών και τελικά δέχεται ως σύνεδρους εκπροσώπους συλλόγων που ούτε το υπόλοιπο 50% δεν κατέβαλαν με την προϋπόθεση ότι θα το καταβάλλουν στο μέλλον. Η όλη διαδικασία στερεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις νόμιμης συγκρότησης του συνεδρίου, για το σύνολο των εκπροσώπων και οι αποφάσεις του είναι σε ομηρία αφού με την πρώτη προσφυγή ακυρώνονται οι διαδικασίες. Η απραξία του απερχόμενου Δ.Σ. της Ομοσπονδίας επικυρώθηκε και με την καταψήφιση του Οικονομικού και Οικονομικού απολογισμού του, με συντριπτική μάλιστα διαφορά (για τον διοικητικό 72 κατά και 28 υπέρ, ενώ για τον οικονομικό 71 κατά και 21 υπέρ) Θα πρέπει να τονιστεί ότι το συνέδριο χαρακτηρίσθηκε από εντάσεις και προκλητικούς τακτισμούς που στόχευαν στην αποτροπή των συνέδρων από τις μακρινές περιοχές να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους. Συγκεκριμένα ενώ το πρόγραμμα του συνεδρίου προέβλεπε την διαδικασία για την εκλογή του νέου Γενικού Συμβουλίου να γίνει 12:00-16:00 το απερχόμενο Δ.Σ. είχε ζητήσει δικαστικό αντιπρόσωπο για τις 16:00 έως 19:00, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο σε αδυναμία τους αντιπροσώπους της επαρχίας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η συνολικότερη εικόνα του συνεδρίου ήταν απογοητευτική, με το μόνο θετικό την απογύμνωση των μηχανισμών που έχουν διαλύσει την Ομοσπονδία. Ενώ έγινε η προσπάθεια από σύνεδρους να αναδειχθούν ζητήματα συγκεκριμένα όπως οι αξιολογήσεις των δομών, οι απολύσεις και σχετικά ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των εργαζομένων, η διαδικασία σχεδόν στο σύνολό της αναλώθηκε σε ιδεολογικοπολιτικές τοποθετήσεις χωρίς κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Με την νοοτροπία, τους μηχανισμούς και τους τακτικισμούς που επικρατούν και τα οργανωτικά προβλήματα που έχει η ομοσπονδία, φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο ότι το νέο Γ.Σ. και το νέο Δ.Σ. (εάν καταφέρει να συγκροτηθεί) θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στο αυτονόητο. Χαμένοι βέβαια για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι και προφανώς κερδισμένοι αυτοί που εφαρμόζουν και επιβάλλουν τις πολιτικές εξαθλίωσής μας.

Ανδρέας Ασημακόπουλος
Μέλος Γ.Σ. Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Τρεις δρόμοι για έξοδο από το Δημόσιο


Σύνταξη σε ηλικία 55 ετών μπορούν να πάρουν υπό προϋποθέσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι. «Κλειδί» για την έξοδο αποτελεί το έτος θεμελίωσης δικαιώματος, με μεγάλους κερδισμένους τους άνδρες με ανήλικα που έχουν 25 έτη ασφάλισης μέσα στο 2012. Οπως τονίζει ο Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, στο Δημόσιο προβλέπονται τα εξής:
Γυναίκες. Σε περίπτωση που συμπλήρωσαν 25 έτη ασφάλισης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 θεμελιώνουν δικαίωμα για τα 55 με μειωμένη σύνταξη. Ωστόσο την περίπτωση αυτή το «πέναλτι» φτάνει το 4,5% για κάθε έτος πριν από το 60ό. Ετσι, εφόσον η πόρτα εξόδου ανοίξει στα 55, η μείωση θα είναι 22,5%. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως αν η ασφαλισμένη δεν έχει συμπληρώσει τα απαραίτητα 25 έτη μέχρι το τέλος του 2010, μπορεί να κάνει χρήση του πλασματικού χρόνου των τέκνων και να θεμελιώσει αναδρομικά στο εν λόγω όριο ηλικίας. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει συμπληρώσει 15 έτη δημόσιας υπηρεσίας.
Γονείς ανηλίκων. Δικαίωμα συνταξιοδότησης σε ηλικία 55 ετών έχουν οι γονείς ανηλίκων που συμπληρώνουν την 25ετία το 2012. Είναι απαραίτητη η πλήρωση 25 ετών ασφάλισης (για την οποία μπορεί να γίνει χρήση χρόνου ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και η ταυτόχρονη ύπαρξη ανηλικότητας τέκνου. Ως ημερομηνία ενηλικίωσης λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου 2012. Πρέπει να επισημανθεί πως για όσους γονείς δεν επαρκεί ο χρόνος ασφάλισής τους για την κάλυψη της σχετικής 25ετίας, είναι δυνατή η εξαγορά 5 ετών (από σπουδές, άδεια ανατροφής κ.ά.) και μέχρι 5 ετών από τα τέκνα. Με τον τρόπο αυτόν μπορούν να συμπληρώσουν την 25ετία και να κατοχυρώσουν το ηλικιακό όριο των 55 ετών. Η σύνταξη στην εν λόγω περίπτωση είναι πλήρης, αναλογική των ετών ασφάλισης που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τη στιγμή της αίτησης.
Τρίτεκνοι. Με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης το 2012 οι τρίτεκνοι «κλειδώνουν» την έξοδο στα 55. Ωστόσο, για να πάρουν σύνταξη θα πρέπει να συμπληρώσουν συνολικά 23 έτη ασφάλισης. Οσον αφορά τον χρόνο ασφάλισης και τα πλασματικά έτη, οι πατέρες που το επιθυμούν μπορούν να εξαγοράσουν τα έτη των τέκνων, εφόσον έχουν συμπληρώσει 15ετή δημόσια υπηρεσία, τον στρατό, τα έτη των σπουδών για θεμελίωση αλλά και προσαύξηση της σύνταξης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως ο χρόνος του ιδιωτικού τομέα προσμετράται τόσο για θεμελίωση όσο και για προσαύξηση με βάση τις διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση. Πάντως οι γονείς τριών παιδιών που δεν θα μπορέσουν να θεμελιώσουν το σχετικό δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 θα ενταχθούν στη γενική κατηγορία, αφού πλέον η δυνατότητα συνταξιοδότησης με ευνοϊκές προϋποθέσεις καταργείται.
Παλαιοί ασφαλισμένοι. Οι παλαιοί ασφαλισμένοι στο Δημόσιο κμπορούν να βγουν στη σύνταξη με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Επομένως, οι άντρες και οι γυναίκες που ξεκίνησαν να εργάζονται σε ηλικία 20 ετών μπορούν να αποχωρήσουν στα 55 εφόσον έχουν 35 έτη ασφάλισης. Αυτό ισχύει για όσους ξεκίνησαν να εργάζονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 ενώ εξαιρούνται όσοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος - ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Αποτελέσματα Εκλογών Συνεδρίου ΟΣΥΑΠΕ

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΨΗΦΟΙ
ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΔΡΕΣ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
26
6
ΠΑΜΕ
31
8
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
8
2
ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
47
12
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
43
11
ΆΚΥΡΑ
-
ΛΕΥΚΑ
1
ΣΥΝΟΛΟ
156
39

ΑΔΕΔΥ
ΨΗΦΟΙ
ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΔΡΕΣ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
30
2
ΠΑΜΕ
32
3
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
6
-
ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
46
4
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
41
3
ΆΚΥΡΑ
-
ΛΕΥΚΑ
1
ΣΥΝΟΛΟ
156
12

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΟΣΥΑΠΕ ΜΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
2013
2010
2007
2003
%
%
%
%
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
16,7
10,3
8,6
ΠΑΜΕ
19,9
15,8
18,5
15,5
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
5,1
2,0
2,8
2,7
ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
30,1
53,4
53,9
59,8
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
27,6
16,6
16,0
15,9
ΆΚΥΡΑ
ΛΕΥΚΑ
ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΩΝ
156
254
245
225

Διοικητικός απολογισμός του απερχόμενου Δ.Σ: Καταψηφίστηκε με 72 ψήφους κατά και 28 ψήφους υπέρ
Οικονομικός απολογισμός του απερχόμενου Δ.Σ: Καταψηφίστηκε με 71 ψήφους κατά και 21 ψήφους υπέρ.
Πιστοποιημένοι σύνεδροι: 165
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Καταγγελία της Κυβέρνησης για τη ρύθμιση που καταργεί δικαστικές αποφάσεις

Η προωθούμενη ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο της ντροπής και των απολύσεων στο Δημόσιο, με την οποία ακυρώνονται δικαστικές αποφάσεις για χιλιάδες συμβασιούχους και εργαζομένους, συνιστά ένα πρωτοφανές Αντισυνταγματικό πραξικόπημα, αλλά ταυτόχρονα και πρωτόγνωρη κατάλυση της δικαστικής εξουσίας.
Η Κυβέρνηση με πρωτοστάτη το Συνταγματολόγο και Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αποδεικνύεται ότι έχει χάσει πλέον κάθε μέτρο, για την επιτυχία του κεντρικού της στόχου, που είναι οι δραστικές και άμεσες απολύσεις, όπως επιζητούν οι δανειστές μας.
Ακολουθώντας αυτόν τον κατήφορο, όχι μόνο επιχειρεί να "μπλοκάρει" τις προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες δικαιώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα και τους ΟΤΑ που οδηγήθηκαν σε απόλυση μέσω της πρωτόγνωρης διαδικασίας της διαθεσιμότητας, αλλά ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, η Κυβέρνηση καταργεί και τις προβλέψεις των διατάξεων του επίσης Αντισυνταγματικού νόμου, που η ίδια εκπόνησε για τη διαθεσιμότητα.
Να θυμίσουμε στην Κυβέρνηση του μνημονίου και στο Συνταγματολόγο Υπουργό ότι "η συρρίκνωση της προσωρινής δικαστικής προστασίας των εργαζομένων δεν είναι απλά αντισυνταγματική, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή, ειδικά, όταν καταργεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν χιλιάδες εργαζομένους".
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους του Δημόσιου Τομέα να αντιδράσουν μαζικά, παίρνοντας μέρος στις κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και οι ομοσπονδίες (ΠΟΕ – ΟΤΑ, ΠΟΠΟΚΠ) για να μην περάσουν οι απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, να σταματήσει η βιομηχανία των αντισυνταγματικών διατάξεων για τη διαθεσιμότητα, να μπει φραγμός στην πλήρη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Η κρίση πλήττει τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα


Η ύφεση και η λιτότητα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν οδηγήσει σε μεγάλη επιδείνωση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, με γενικότερες συνέπειες για το επίπεδο της δημόσιας υγείας στη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων και Αμερικανών επιστημόνων. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής) και του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικό, με επικεφαλής από ελληνικής πλευράς τον Ηλία Κονδύλη και τον καθηγητή Αλέξη Μπένο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "American Journal of Public Health", συσχέτισαν διαχρονικά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας σε σχέση με τις υπηρεσίες και το επίπεδο της δημόσιας υγείας. Το βασικό συμπέρασμά τους ήταν ότι μια σειρά από δείκτες-κλειδιά για τη δημόσια υγεία έχουν επιδεινωθεί παράλληλα με την ύφεση και τις πολιτικές λιτότητας. Οι ερευνητές αναφέρουν μια αυξανόμενη τάση στις αυτοκτονίες, τις ψυχικές παθήσεις, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, τις λοιμώδεις νόσους κ.α. Ακόμα επισημαίνουν ότι, λόγω της ανεργίας και της πτώσης των ατομικών εισοδημάτων, οι ασθενείς μείωσαν τις επισκέψεις σε ιδιωτικούς γιατρούς και ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ αντίστοιχα αυξήθηκε η ζήτηση για τις υπηρεσίες των ήδη επιβαρυμένων δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Για «κατάσταση πολύ χειρότερη από ό,τι φανταζόμασταν», έκανε λόγο ο ερευνητής Η. Κονδύλης. Ο Αμερικανός ερευνητής, καθηγητής κοινωνιολογίας και ιατρικής Χάουαρντ Γουέιτζκιν, εξέφρασε τον φόβο του ότι, μετά την Ελλάδα, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και οι ΗΠΑ, απειλούνται με παρόμοια επιδείνωση της δημόσιας υγείας, στο μέτρο που θα εφαρμοστούν παρόμοιες περικοπές. Τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Αμερικανοί ερευνητές, τόνισαν ότι χρειάζεται αύξηση των δημοσίων δαπανών στον τομέα της υγείας, ώστε να προστατευθεί η υγεία των πολιτών. Εξάλλου, στο διεθνούς κύρους περιοδικό "Nature", δημοσιεύεται άρθρο της Βαρβάρας Τραχανά, επίκουρης καθηγήτριας κυτταρικής βιολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας (της οποίας ο διορισμός εκκρεμεί εδώ και περίπου δύο χρόνια), η οποία προειδοποιεί ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης και των χρηματοδοτικών περικοπών στην έρευνα στην Ελλάδα, καθώς και του παγώματος των προσλήψεων, οι νέοι ερευνητές εξωθούνται να φύγουν σε άλλες χώρες, ενώ γενικότερα η επιστήμη στη χώρα μας κάνει βήματα οπισθοδρόμησης. Όπως επισημαίνει, η έλλειψη κονδυλίων απειλεί τη δημιουργική έρευνα στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και τα στερεί από νέους επιστήμονες. «Το νεανικό εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ένας παράγων- κλειδί για την ανάπτυξη, εξαφανίζεται ακριβώς όταν η κοινωνία το χρειάζεται περισσότερο», αναφέρει. 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Πιστοποίηση συνέδρων από την ΑΔΕΔΥ

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ/νση: Λ. Κηφισίας 125-127- 4ος όροφος
Τ.Κ. 115 24 – ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
ΤΗΛ. 210 692 6730 email: osyape@otenet.gr Αθήνα 23

Αθήνα 23 Απριλίου 2013 


Προς: Όλους του Πρωτοβαθμίους Συλλόγους που συμμετέχουν με αντιπροσώπους στο 6ο Συνέδριο.


Παρακαλούμε όλους τους Πρωτοβαθμίους συλλόγους να αποστείλουν άμεσα ή να προσκομίσουν κατά τη προσέλευση τους στο συνέδριο τις καταστάσεις ψηφισάντων για την πιστοποίηση από την ΑΔΕΔΥ.
Επίσης καλούνται οι σύνεδροι κατά την προσέλευση τους να έχουν απαραίτητα μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα και το βιβλιάριο υγείας.

   Ο Πρόεδρος                                                       Ο Οργανωτικός Γραμματέας
 Χρήστος Νταής                                                            Άλκης Ζαβερδινός 
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Μείωση των υπογραφών στις διοικητικές πράξεις και στα διοικητικά έγγραφα

Μείωση των υπογραφών στις διοικητικές πράξεις και στα διοικητικά έγγραφα

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Ανάπτυξη και οργανικές θέσεις

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Πρόγραμμα 6ου Τακτικού Συνεδρίου ΟΣΥΑΠΕ

O. Σ. Υ. Α. Π. Ε. 
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 6ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε. 
Αθήνα, 25 – 26 Απριλίου - Ξενοδοχείο «Titania» 

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 
10:00 – 11:00 Διαπίστευση Συνέδρων 
11:00 -11:10 Εκλογή Προεδρείου 
11:10 – 11:30 Χαιρετισμός Προέδρου ΑΔΕΔΥ κ. Τσικρικά 
11:30 – 12:30 Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. 
12:30 – 14:30 Τοποθετήσεις παρατάξεων 
14:30 – 15:30 Διάλειμμα 
16:00 – 21:00 Τοποθετήσεις Συνέδρων - Κατάθεση Ψηφοδελτίων 

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 
09:00 – 10:00 Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής 
10:00 – 12:00 Τοποθετήσεις συνέδρων 
12:00 – 16:00 Εκλογική διαδικασία Εκλογή Νέου Γενικού Συμβουλίου 
Τέλος εργασιών
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Αλήθειες και ψέματα για το Δημόσιο


Από την αρ­χή της κρί­σης το Δη­μό­σιο και οι δη­μό­σιοι υ­πάλ­λη­λοι στο­χο­ποιή­θη­καν α­πό τις κυ­βερ­νή­σεις α­πέ­να­ντι στην υ­πό­λοι­πη κοι­νω­νία χα­ρα­κτη­ρι­ζό­με­νοι ως α­πο­κλε­στικά υ­πεύ­θυ­νοι για τη δη­μο­σιο­νο­μι­κή κρί­ση και τα προ­βλή­μα­τα της χώ­ρας. Πρώ­τα σε αυ­τούς ε­φαρ­μό­σθη­καν τα μέ­τρα για μειώ­σεις μι­σθών και σή­με­ρα η συ­νο­λι­κή μείω­ση ει­σο­δή­μα­τος (κα­τά μέ­σο ό­ρο) υ­περ­βαί­νει το 50%. Σή­με­ρα, στο­χο­ποιού­νται για άλ­λη μια φο­ρά για να υ­λο­ποιη­θούν οι χι­λιά­δες α­πο­λύ­σεις, για τις ο­ποίες εί­χαν δε­σμευ­τεί οι κυ­βερ­νή­σεις α­πό το πρώ­το μνη­μό­νιο, πα­ρου­σιά­ζο­ντας μά­λι­στα τις α­πο­λύ­σεις ως α­πα­ραί­τη­τη προϋπό­θε­ση για την κα­τα­βο­λή της ε­πό­με­νης δό­σης. Η προ­πα­γάν­δα που χρη­σι­μο­ποιεί­ται για πει­σθεί η κοι­νή γνώ­μη και να α­πο­κρύ­ψουν τον πραγ­μα­τι­κό στό­χο εί­ναι πραγ­μα­τι­κά «μα­κια­βε­λι­κής» έ­μπνευ­σης:
* Οι δη­μό­σιοι υ­πάλ­λη­λοι εί­ναι πολ­λοί, πα­ρου­σιά­ζο­ντας μά­λι­στα α­πί­στευ­τα νού­με­ρα ε­ντε­λώς αυ­θαί­ρε­τα (1.000.000 – 1.500.000 – 2.000.000).  Τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα της α­πο­γρα­φής, την ο­ποία οι ί­διοι διε­ξή­γα­γαν ου­δέ­πο­τε προ­βλή­θη­καν. Η α­λή­θεια εί­ναι ό­τι με στοι­χεία του Υ­ΠΕΣΔ­ΔΑ, τον Οκτώ­βρη του 2012, οι μό­νι­μοι δη­μό­σιοι υ­πάλ­λη­λοι (πο­λι­τι­κοί, στρα­τιω­τι­κοί, έν­στο­λοι, ιε­ρείς, αι­ρε­τοί κ.ά.) ή­ταν 570.000, εκ των ο­ποίων το κα­θα­ρά πο­λι­τι­κό προ­σω­πι­κό, στο ο­ποίο θα ε­πι­βλη­θούν τα μέ­τρα, δεν υ­περ­βαί­νει τους 400.000, δη­λα­δή κά­τω α­πό τον ευ­ρω­παϊκό μέ­σο ό­ρο (στοι­χεία ΟΟ­ΣΑ και Eurostat) και σα­φώς εί­ναι πο­λύ λί­γοι (αν πραγ­μα­το­ποιη­θεί ο στό­χος για 150.000-180.000 συ­ντα­ξιο­δο­τή­σεις και α­πο­λύ­σεις μέ­χρι το 2015) για να α­ντα­πο­κρι­θούν έ­στω και στοι­χειω­δώς στις κοι­νω­νι­κές α­νά­γκες. * Οι δη­μό­σιοι υ­πάλ­λη­λοι εί­ναι «ε­πίορ­κοι», δη­λα­δή α­νί­κα­νοι, ρά­θυ­μοι ή διε­φθαρ­μέ­νοι. 
Η α­λή­θεια εί­ναι ό­τι έ­να α­πό τα βα­σι­κά προ­βλή­μα­τα της δη­μό­σιας διοί­κη­σης εί­ναι ο κομ­μα­τι­σμός και η χρη­σι­μο­ποίη­ση της α­πό τον ε­κά­στο­τε νι­κη­τή των ε­κλο­γών ως λά­φυ­ρο για την ε­ξυ­πη­ρέ­τη­ση
μι­κρο­κομ­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων. Με βά­ση αυ­τή την αρ­χή χρη­σι­μο­ποιή­θη­καν και οι δη­μό­σιοι υ­πάλ­λη­λοι και συ­νε­πώς η α­ξιο­λό­γη­ση τους βα­σί­στη­κε σε με­γά­λο βαθ­μό σε κομ­μα­τι­κά κρι­τή­ρια. Οι διε­φθαρ­μέ­νοι ή α­νί­κα­νοι που δεν α­πο­μα­κρύν­θη­καν α­πό τη θέ­ση τους ή­ταν αυ­τοί που προ­στα­τεύο­νταν α­πό την πο­λι­τι­κή η­γε­σία για να ι­κα­νο­ποιή­σουν α­πό τη δι­κή τους θέ­ση, δι­κά της συμ­φέ­ρο­ντα. Η δια­φθο­ρά ή­ταν πά­ντα «κά­θε­τη» άρ­χι­ζε α­πό τα υ­πουρ­γι­κά γρα­φεία και εί­ναι τε­λείως υ­πο­κρι­τι­κό και α­πα­ρά­δε­κτο, οι ί­διοι οι άν­θρω­ποι που ε­ξέ­θρε­ψαν αυ­τά τα φαι­νό­με­να να «κου­νούν το δά­κτυ­λο» στους έ­ντι­μους ερ­γα­ζό­με­νους κα­θι­στώ­ντας τους υ­πεύ­θυ­νους για δι­κές τους με­θο­δεύ­σεις. 

* Ο ό­ρος «ε­πίορ­κοι» α­πευ­θύ­νε­ται προς την κοι­νω­νία και έ­χει στό­χο να ε­νερ­γο­ποιή­σει τον κοι­νω­νι­κό αυ­το­μα­τι­σμό. 
Η α­λή­θεια εί­ναι ό­τι το πει­θαρ­χι­κό δί­καιο το ο­ποίο συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νε­το στον υ­παλ­λη­λι­κό κώ­δι­κα (Ν.3528/2007) έ­χει αλ­λά­ξει δύο φο­ρές τον τε­λευ­ταίο ε­νά­μι­ση χρό­νο και συ­γκε­κρι­μέ­να: - Ο νό­μος 4057/2012 άλ­λα­ξε τα πει­θαρ­χι­κά συμ­βού­λια α­πο­κλείο­ντας τους εκ­προ­σώ­πους των ερ­γα­ζο­μέ­νων (οι ο­ποίοι κα­τη­γο­ρή­θη­καν ό­τι α­θώω­ναν τους υ­παλ­λή­λους, πα­ρό­τι ή­ταν μειο­ψη­φία) και αυ­στη­ριο­ποίη­σε τις προϋπο­θέ­σεις για ε­πι­βο­λή ποι­νής. Μέ­χρι σή­με­ρα δεν έ­χουν λει­τουρ­γή­σει τα πει­θαρ­χι­κά συμ­βού­λια (με ευ­θύ­νη της κυ­βέρ­νη­σης και ό­χι των ερ­γα­ζο­μέ­νων) και για αυ­τόν το λό­γο ψη­φί­σθη­κε ο ν. 4093/2012. Με βά­σει το νό­μο αυ­τό, ό­σοι πα­ρα­πέ­μπο­νται για ο­ποια­δή­πο­τε αι­τία α­κό­μη και για συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση, για την προ­σω­πι­κή τους ζωή (α­να­ξιο­πρε­πώς ε­ξωϋπη­ρε­σια­κή συ­μπε­ρι­φο­ρά) ή για α­στι­κή δια­φθο­ρά με άλ­λον πο­λί­τη ή α­πλώς διό­τι εκ­προ­σώ­πη­σαν το Δη­μό­σιο σε δια­φο­ρά με ι­διώ­τη και κα­ταγ­γέλ­θη­καν α­πό αυ­τόν, τί­θε­νται σε αρ­γία. Εκα­το­ντά­δες ή και χι­λιά­δες ά­το­μα (δεν γνω­ρί­ζου­με τον α­κρι­βή α­ριθ­μό, ο ο­ποίος εί­ναι με­γά­λος) πα­ρα­πέ­μπο­νται, εκ­διώ­κο­νται α­πό την υ­πη­ρε­σία και δια­σύ­ρο­νται χω­ρίς κα­νέ­να ου­σια­στι­κό λό­γο α­να­μέ­νο­ντας πό­τε θα τε­λε­σι­δι­κή­σει η υ­πό­θε­ση (με­τά α­πό 1-2 α­κό­μα και 10 χρό­νια). Ο πραγ­μα­τι­κός στό­χος αυ­τών των ρυθ­μί­σεων εί­ναι: α. Ο δια­συρ­μός του Δη­μο­σίου, ού­τως ώ­στε οι ο­ποιεσ­δή­πο­τε αλ­λα­γές προς το χει­ρό­τε­ρο να «πε­ρά­σουν» ευ­κο­λό­τε­ρα. β. Η κα­τα­τρο­μο­κρά­τη­ση των υ­παλ­λή­λων ώ­στε φο­βού­με­νοι να μην τολ­μούν να υ­ψώ­σουν το α­νά­στη­μά τους και να υ­πε­ρα­σπι­στούν τα συμ­φέ­ρο­ντά του Δη­μο­σίου, να εί­ναι δη­λα­δή πιο υ­πο­χω­ρη­τι­κοί στις α­παι­τή­σεις ι­διω­τών αλ­λά και στις α­παι­τή­σεις της πο­λι­τι­κής και υ­πη­ρε­σια­κής τους η­γε­σίας. γ. Να κτυ­πη­θεί το ί­διο το συν­δι­κα­λι­στι­κό κί­νη­μα, α­φού οι πρώ­τοι που πα­ρα­πέ­μπο­νται εί­ναι συν­δι­κα­λι­στές (πα­ρε­μπό­δι­ση συ­γκοι­νω­νιών λό­γω πο­ρείας, πα­ρε­μπό­δι­ση ει­σό­δου σε δη­μό­σιες υ­πη­ρε­σίες λό­γω α­περ­γίας, α­πεί­θεια κ.ά.). Τα συν­δι­κά­τα και ι­διαί­τε­ρα οι δυ­νά­μεις της Αρι­στε­ράς εί­μα­στε κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κά υ­πέρ της πα­ρα­δειγ­μα­τι­κής τι­μω­ρίας των δη­μο­σίων υ­παλ­λή­λων που δια­πράτ­τουν ποι­νι­κά α­δι­κή­μα­τα χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τη θέ­ση τους για ι­δίων ό­φε­λος εις βά­ρους του κοι­νω­νι­κού συ­νό­λου. Αυ­τοί έ­πρε­πε και πρέ­πει να τι­μω­ρού­νται. Δεν θα δεχ­θού­με ό­μως την «πα­ρα­γω­γή ε­πιόρ­κων μαϊμού» προ­κει­μέ­νου να ε­ξυ­πη­ρε­τη­θούν οι στό­χοι της κυ­βέρ­νη­σης για διά­λυ­ση του Δη­μο­σίου, για εκ­χώ­ρη­ση ό­λων των αρ­μο­διο­τή­των σε ι­διώ­τες και για κα­τάρ­γη­ση βα­σι­κών ερ­γα­σια­κών, κοι­νω­νι­κών και συν­δι­κα­λι­στι­κών δι­καιω­μά­των. 
 * Η τέ­ταρ­τη αι­τία που ο­δη­γεί σε συρ­ρί­κνω­ση και υ­πο­νό­μευ­ση του δη­μο­σίου εί­ναι κα­ταρ­γή­σεις και συγ­χω­νεύ­σεις ορ­γα­νι­σμώ­ν. 
Μέ­χρι στιγ­μής πολ­λά νο­σο­κο­μεία (Πα­τη­σίων, Ι­ΚΑ κ.ά.) κα­ταρ­γού­νται ή συγ­χω­νεύο­νται. Υπη­ρε­σίες με τε­ρά­στια κοι­νω­νι­κή ση­μα­σία και αυ­το­χρη­μα­το­δο­τού­με­νες ό­πως η Εργα­τι­κή Εστία ή Εργα­τι­κή Κα­τοι­κία, έ­κλει­σαν και έ­πε­ται συ­νέ­χεια. Η κυ­βέρ­νη­ση και τα γνω­στά «πα­πα­γα­λά­κια» πα­ρου­σιά­ζουν υ­πη­ρε­σίες, που έ­πρε­πε να έ­χουν κλεί­σει, αλ­λά δια­τη­ρή­θη­καν για μι­κρο­κομ­μα­τι­κές σκο­πι­μό­τη­τες (Λί­μνης Κω­παΐδας, Θεσ­σα­λο­νί­κη Πο­λι­τι­στι­κή Πρω­τεύου­σας) με σκο­πό να ε­ξα­πα­τή­σουν τον κό­σμο και να α­πο­κρύ­ψουν την α­λή­θεια. Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ό­μως εί­ναι ό­τι σή­με­ρα πλήτ­τε­ται το Δη­μό­σιο ως κοι­νω­νι­κό α­γα­θό. Αυ­τοί που μέ­χρι τώ­ρα το χρη­σι­μο­ποίη­σαν και εί­ναι υ­πεύ­θυ­νοι για τις πα­θο­γέ­νειες του, σή­με­ρα ε­πι­θυ­μούν την ου­σια­στι­κή κα­τάρ­γη­σή του και την εκ­χώ­ρη­σή του σε ι­διώ­τες α­ντί πι­να­κίου φα­κής. «Στο Δη­μό­σιο θα πα­ρα­μεί­νει ό,τι δεν ε­πι­θυ­μεί ή δεν μπο­ρεί να ε­πι­τε­λέ­σει ο ι­διώ­της» εί­χε πει ο κ. Μα­νι­τά­κης στη Βου­λή και το υ­λο­ποιεί κα­τά γράμ­μα. Σί­γου­ρα υ­πάρ­χουν προ­βλή­μα­τα στο Δη­μό­σιο ό­πως υ­πο­χρη­μα­το­δό­τη­ση των δη­μο­σίων υ­πη­ρε­σιών, πο­λυ­νο­μία, σύγ­χυ­ση αρ­μο­διο­τή­των, ά­νι­ση κα­τα­νο­μή του προ­σω­πι­κού, γρα­φειο­κρα­τία, κομ­μα­τι­σμός, ό­λα ό­μως α­πορ­ρέ­ουν α­πό την ί­δια αι­τία, τις πο­λι­τι­κές που προώ­θη­σαν δια­χρο­νι­κά οι κυ­βερ­νή­σεις. Σή­με­ρα ό­μως η α­νά­γκη για δη­μό­σιες υ­πη­ρε­σίες, δη­μό­σια υ­γεία, παι­δεία, πρό­νοια εί­ναι πιο ε­πι­τα­κτι­κή α­πό πο­τέ, με δε­δο­μέ­νο, μά­λι­στα, ό­τι η συ­ντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία του ελ­λη­νι­κού λα­ού έ­χει ε­ξα­θλιω­θεί και δεν μπο­ρεί να α­ντι­με­τω­πί­σει στοι­χειώ­δεις α­νά­γκες. Μέ­χρι τώ­ρα έ­χουν γί­νει κι­νη­το­ποιή­σεις για υ­πε­ρά­σπι­ση δη­μο­σίων υ­πη­ρε­σιών α­πό πολ­λές το­πι­κές κοι­νω­νίες και μά­λι­στα πο­λύ δυ­να­μι­κές και με με­γά­λη συμ­με­το­χή. Δεν έ­χει γί­νει, ό­μως, μια συ­ντο­νι­σμέ­νη προ­σπά­θεια α­πό ό­λη την Ελλά­δα με πρω­το­βου­λία των συν­δι­κα­λι­στι­κών φο­ρέων, με ε­νερ­γή συμ­με­το­χή και το­πι­κών κοι­νω­νιών αλ­λά και της Αρι­στε­ράς συ­νο­λι­κά για υ­πε­ρά­σπι­ση των κοι­νω­νι­κών α­γα­θών. Θεω­ρώ ό­τι αυ­τό εί­ναι κα­θή­κον πρω­ταρ­χι­κής ση­μα­σίας σε μια κοι­νω­νία που κυ­ριο­λε­κτι­κά λε­η­λα­τεί­ται. 

Πηγή: http://epohi.gr/ - Της Δέ­σποι­νας Σπα­νού* * Η Δέ­σποι­να Σπα­νού εί­ναι α­ντι­πρό­ε­δρος της Α­ΔΕ­ΔΥ.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Δημόσιο: Δεν μεταφέρεται η αργία της πρωτομαγιάς

Η Μεγάλη Τετάρτη (1η Μαΐου) θα είναι η ημέρα αργίας για τις δημόσιες υπηρεσίες, τους Ο.Τ.Α. και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σύμφωνα με την περίπτωση (α) της παρ. 11 του άρθρου 1 του ν. 1157/1981. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η αργία δεν θα μεταφερθεί.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Τα αυτονόητα

Πώς να εξηγήσεις σε όσους δεν θέλουν να ακούσουν; Πώς να τους δώσεις να καταλάβουν ότι αυτό που ζουν δεν είναι παρένθεση, δεν είναι μια προσωρινή άτυχη ιστορική συγκυρία ούτε μια πορεία προς τον γκρεμό, είναι ο ίδιος ο γκρεμός και τώρα ζούμε την πτώση. Πώς να τους πείσεις ότι οι σχολιαστές των τηλεοπτικών παραθύρων επιλέγουν τι θα σχολιάσουν και πώς, επιλέγουν σε ποιο θέμα θα δώσουν πολιτική διάσταση και σε ποιο όχι, ανάλογα με τα καλοπληρωμένα συμφέροντα που θέλουν να εξυπηρετήσουν; Πώς να βρεις λέξεις να αναλύσεις αυτά που θεωρείς αυτονόητα, ότι όταν πεθαίνουν παιδιά προσπαθώντας να ζεσταθούν, δεν φταίνε εκείνα, αλλά όλοι όσοι προσπαθούν να κλείσουν τρύπες στον μαύρο προϋπολογισμό τους εξαθλιώνοντας εμένα και εσένα, επειδή πολύ απλά δεν θέλουν να πειράξουν εκείνους που τις δημιούργησαν; Πώς να κάνεις πολιτική συζήτηση με όσους δεν βλέπουν τι γίνεται στην Χαλκιδική, με όσους αρνούνται να καταλάβουν ποια συμφέροντα παίζονται πάνω στα κεφάλια τους, με όσους τελικά πιστεύουν ότι “μαζί τα φάγαμε”; Μαζί τα φάγαμε, η κρίση είναι ευκαιρία, καιρός να αλλάξουμε. Σλόγκαν που επιβλήθηκαν από εκείνους που παίζουν χρόνια το παιχνίδι της ενοχών, αποφεύγοντας συστηματικά την τιμωρία των ενόχων. Νιώσε τύψεις που χρεώθηκες για να έχεις ένα σπίτι, που σπούδασες σε άλλη πόλη ακολουθώντας το όνειρό σου, που δεν θέλεις το δάσος δίπλα σου να γίνει νταμάρι. Νιώσε τύψεις που δουλεύεις, που μπορείς να ζήσεις, που τολμάς ακόμα να χαμογελάς. Μην τολμήσεις ποτέ ξανά να απαντήσεις “είμαι καλά” όταν σε ρωτούν οι φίλοι σου, μην τολμήσεις καν να το νιώσεις, έστω και στα κρυφά. Αφέσου στον γκρεμό, απόλαυσε αυτήν την πτώση γιατί είναι η τιμωρία σου, εσύ έφτασες ως εδώ, με τα δικά σου πόδια, άσε μας τώρα να σε σπρώξουμε για να μην ξανασηκωθείς ποτέ. Κάθε μέρα που περνάει εμείς θα καταγράφουμε ζημιές και εκείνοι κέρδη.Πρέπει να εξηγούμε τα αυτονόητα σε μια γλώσσα που μας έχουν διαστρεβλώσει τα νοήματά της, ζούμε στην Βαβέλ των χαμένων εννοιών κι εμείς ακόμα ψάχνουμε ποιο λεξικό θα αποδώσει καλύτερα το χάος. Πηγή: http://taxamenaepeisodia.wordpress.com/
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Εβδομαδιαία ενημέρωση Κοινωνικό Πολύκεντρο-ΑΔΕΔΥ

Εβδομαδιαία ενημέρωση Κοινωνικό Πολύκεντρο-ΑΔΕΔΥ

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

«Επίορκοι» δημόσιοι υπάλληλοι

Προσωπικά δεν υπήρξα ποτέ δημόσιος υπάλληλος, δεν είχα δηλαδή ποτέ το μαξιλάρι ενός μονίμου και σταθερού μισθού στο προσκεφάλι μου. Και καθώς έχω ζήσει κοντά τριάντα πέντε χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, όπου τα πράγματα είναι πολύ πιο σκληρά για την επιβίωση, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο όποιος διορισμός στο δημόσιο ήταν μια κάποια λύση, μια εσωτερική ηρεμία, ότι θα έχω κι αύριο δουλειά. Κάτι τουλάχιστον που στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει… Είναι σαφές ότι η αναφορά μου στους δημοσίους υπαλλήλους δεν έχει να κάνει με εκείνους που διέθεταν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για μια θέση στο δημόσιο, αλλά σε εκείνους που έκαναν χρήση υπηρεσιών τύπου “ρουσφετιού” από τους εκάστοτε κομματάρχες που καταλέμβαναν την εξουσία. Τώρα που το καλοσκέφτομαι, ποιοι χρησιμοποιούν τον όρο “επίορκοι” του δημοσίου; Οι πολιτικοί. Οι ίδιοι δηλαδή που τους δημιούργησαν! Επομένως τους γνωρίζουν καλά, δικά τους παιδιά είναι… Τότε γιατί τόσος ντόρος γι” αυτούς. Πολύ φοβάμαι ότι δεν χτυπά γι” αυτούς η καμπάνα. Αυτοί έχουν μάθει να ελίσσονται, να αλλάζουν χρώματα σαν τους χαμαιλέοντες, ανάλογα με το ποιος κατέχει την εξουσία, είναι τα δικά τους “χρήσιμα” παιδιά… Τότε γιατί χρησιμοποιούν αυτόν τον υποτιμητικό τίτλο, θα ρωτήσει ένας αφελής. Μα, αν το σκεφτείτε λίγο θα βρείτε τι θέλουν… Στόχος τους είναι να δυσφημίσουν τους δημοσίους υπαλλήλους περισσότερο στα μάτια των ιδιωτικών υπαλλήλων. Του μικρού – αδύναμου εργατοϋπαλλήλου που είδε όχι μόνο να μειώνεται ο μισθός του, αλλά να χάνει τη δουλειά του. Η εξίσωση που του επιβάλλουν στο θυμικό, λέει: “Γιατί μόνο εγώ να απολύομαι, να απολύεται κι αυτός”. Ποτέ, βεβαίως δεν τον αφήνουν να του περάσει από το μυαλό ένας πιο φυσιολογικός προβληματισμός: “Γιατί κι εγώ να μη διεκδικώ να είμαι μόνιμος ή τουλάχιστον να έχω μια σιγουριά στην εργασία μου;” Είναι προφανές πως τόσα χρόνια με συμπαραστάτες τους τα συνεργαζόμενα ΜΜΕ, οδήγησαν τη σκέψη ώστε η εξίσωση να οδηγεί στο χειρότερο, όχι στο καλύτερο. Εν κατακλείδι… Αν όντως υπάρχουν “επίορκοι” δημόσιοι υπάλληλοι και δεν έχουν τιμωρηθεί για τις όποιες πράξεις τους, τότε υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι που, υποτίθεται, ότι είναι εκεί για να τηρούν την τάξη. Οι έντιμοι πολίτες θα ήθελαν πολύ να δουν φυλακή τους πολιτικούς που διόρισαν άσχετους, τους ίδιους πολιτικούς που λοιδορούν ως “επίορκους” τους δημοσίους υπαλλήλους. Εν πάσει περιπτώση, ας βρουν άλλον τρόπο να κάνουν τις απολύσεις στο δημόσιο που τους επιβάλει η τρόικα και οι δανειστές μας, αντί να προσπαθούν να “χρυσώσουν” το χάπι με την επίκληση κάθε τόσο του κακόηχου “επίορκοι” δημόσιοι υπάλληλοι. Βαρεθήκαμε πια τα ίδια και τα ίδια… Αλλάξετε το, όσο ακόμα έχετε περιθώρια… Πριν είναι πολύ αργά. Ο κόσμος έχει καταλάβει πια περί τίνος πρόκειται. Και πέρα από το δράμα που ζει, κάθε φορά που μπορεί, γελάει με την κατρακύλα των πολιτικών μας που αρέσκονται να… κομπάζουν για πράγματα που δεν κάνουν ή δεν έχουν τη διάθεση να κάνουν.

Γράφει ο Νίκος Θεοδωράκης - Δημοσιογράφος - thrapsaniotis.gr
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....