Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Το ΑΠΘ θα "εκπαιδεύσει" φορείς του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης

Με σεμινάρια και ειδικές θεματικές ημερίδες για τη χρήση ανοιχτού λογισμικού σε φορείς της δημόσιας και τοπικής διοίκησης ξεκινά τη δράση της η νεοϊδρυθείσα Μονάδα Αριστείας του Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) του ΑΠΘ.
“Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τη χρήση του ελεύθερου λογισμικού, ειδικά στις δημόσιες υπηρεσίες, όπου εξοικονομούνται μεγάλα χρηματικά ποσά, αφού το ελεύθερο λογισμικό είναι δωρεάν”, σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ., Ιωάννης Σταμέλος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα υπάρξει συνεργασία αρχικά με τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον.
Η χρήση του ελεύθερου λογισμικού προσφέρει άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Σταμέλο μεγαλύτερη ελευθερία στο χρήστη και άλλα πλεονεκτήματα, όπως διαφάνεια, υψηλή ποιότητα και αξιοπιστία, υποστήριξη από τις διάφορες διεθνείς κοινότητες του ΕΛΛΑΚ, αποφυγή της δέσμευσης με έναν μόνο προμηθευτή λογισμικού και δωρεάν αναβαθμίσεις. Τα σεμινάρια θα αρχίσουν από τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου ενώ η πρώτη ημερίδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.
Η Μονάδα Αριστείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) ιδρύθηκε στις 10 Απριλίου 2014, στο Α.Π.Θ., στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με έδρα τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ. Υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Γλωσσών Προγραμματισμού και Τεχνολογίας Λογισμικού του Τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ. Συνολικά, ιδρύονται εννέα Μονάδες Αριστείας σε όλη την Ελλάδα, σε διάφορες θεματικές περιοχές.
Για τη Μονάδα αυτή το Α.Π.Θ. συνεργάζεται με την κοινότητα χρηστών ΕΛΛΑΚ GreekLUG.
Η δράση χρηματοδοτείται, συνολικά, από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) για τους πρώτους 21 μήνες της λειτουργίας των Μονάδων, μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου