Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Εντός του Μαρτίου η αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων


Μέσα στην εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για τους νέους οργανισμούς των υπουργείων με τη μείωση των δομών τους, κατά 30%, και εντός του Μαρτίου θα είναι έτοιμη η τελική πρόταση για τη μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού, ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.
Ο κ. Ρέππας έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης της απόφασης για τους νέους οργανισμούς των υπουργείων θα μειωθούν οι υπηρεσιακές μονάδες από 5.427, που είναι σήμερα, σε 3.567, ώστε να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι, να διευκολυνθούν οι πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, σε χρόνο και αποτελεσματικότητα, και βεβαίως, να περιοριστεί η γραφειοκρατία.
Τόνισε, δε, με κατηγορηματικό τρόπο ότι η μείωση των δομών του κράτους κατά 30% δεν σημαίνει και μείωση των θέσεων. «Η μείωση αφορά τον αριθμό των υπηρεσιακών μονάδων και μόνο» διαβεβαίωσε ο υπουργός.
Σημειώνεται ότι από τη διαδικασία της αλλαγής των οργανογραμμάτων, εκτός από τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να εξαιρεθεί και το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης της κρίσης.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντικό έργο τη νέα δομή των υπουργείων, καθώς οι οργανισμοί τους ισχύουν από το 1988, με μικρές αλλαγές, και επανέλαβε ότι «αποτελεί κοινή πεποίθηση η ανάγκη για ένα κράτος που υπηρετεί τον πολίτη, είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό, διευκολύνει τους επενδυτές και την υγιή επιχειρηματικότητα, συμβάλλει δραστικά στην ανάπτυξη».
Πρόσθεσε ότι μέσα στον Μάρτιο θα υπάρχει η τελική πρόταση για τη μεθοδολογία και τα κριτήρια της περιβόητης αξιολόγησης των εργαζομένων στο Δημόσιο, για να συμπληρώσει ότι η αξιολόγηση, που δεν έχει γίνει ποτέ στο ελληνικό κράτος, αποτελεί κεντρική μεταρρύθμιση που θα επιλύσει προβλήματα. «Θα είναι μία βάση για την επόμενη κυβέρνηση που θα μπορεί να την αξιοποιήσει» για την αναμόρφωση του κράτους.
Σε σχετική ερώτηση, για την παρουσία Γάλλων στις επιτροπές αξιολόγησης, ο κ. Ρέππας είπε ότι η συνεργασία με τους Γάλλους, που έχει συμφωνηθεί στο Μνημόνιο με το γαλλικό κράτος, είναι άψογη, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει γαλλική παρουσία σε κάθε επιτροπή αξιολόγησης. Επίσης, πρόσθεσε ότι έως στιγμής δεν υπάρχει θέμα αξιολόγησης από ιδιωτικές εταιρείες. Επισήμανε, δε, ότι θα διεξαχθούν σεμινάρια για στελέχη του Δημοσίου που θα αναλάβουν καθήκοντα στην αξιολόγηση.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στη νέα δανειακή σύμβαση με την τρόικα την απόλυση 15.000 υπαλλήλων, που θα γίνει έως το τέλος του 2012, μετά την αξιολόγηση που θα γίνει, ενώ συνολικά θα πρέπει να μειωθεί το προσωπικό του Δημοσίου κατά 150.000 έως το 2015.
Κωδικοποίηση των δικαιωμάτων
«Το κράτος λειτουργεί για τον πολίτη και πρέπει να υπάρχει ο αναγκαίος σεβασμός» σημείωσε ο υπουργός δίνοντας στη δημοσιότητα την κωδικοποίηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του κράτους έναντι των πολιτών, κάτι που θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των σχέσεων κράτους-πολίτη.
Ο κ. Ρέππας είπε ότι οριοθετείται το πεδίο άσκησης των αρμοδιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων και των δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς αν ο πολίτης γνωρίζει τα δικαιώματά του δεν θα επαιτεί ούτε θα υφίσταται μοιρολατρικά τις συνέπειες μίας κακοδιοίκησης, ενώ ο υπάλληλος θα ασκεί τα καθήκοντά του και δεν θα κάνει κατάχρηση των αρμοδιοτήτων του.
Πρόσθεσε ότι η έγκυρη και σωστή πληροφόρηση του πολίτη συμβάλλει στη μείωση της ταλαιπωρίας του και την πάταξη της γραφειοκρατίας, ενώ σημείωσε ότι η αξία της κωδικοποίησης θα διευκολύνει τα όργανα ελέγχου με ουσιαστικό έλεγχο. Μάλιστα, σύντομα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ανεβάσει στην ιστοσελίδα του τον κώδικα δικαιωμάτων του πολίτη και παράλληλα θα τυπωθούν από το Εθνικό Τυπογραφείο και θα μοιραστούν στους πολίτες.
Ο κ. Ρέππας, επίσης, ανακοίνωσε ότι εντός του Μαρτίου θα είναι έτοιμος και ο Κώδικας Δεοντολογίας των δημοσίων υπαλλήλων, που εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο για την αναμόρφωση του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου