Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Πρόστιμα σε δημοσίους υπαλλήλους που ζημιώνουν το Κράτος

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι με τις ενέργειές τους ζημιώνουν το κράτος. Αυτό προβλέπεται σε ... εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταικούρα που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα (ΑΔΑ: Β4ΓΑΗ-1Β2).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο και με βάση τον αστικό κώδικα, ο υπάλληλος ευθύνεται έναντι του Δημοσίου για κάθε ζημιά την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Ειδικότερα:

- Ο υπάλληλος ευθύνεται έναντι του Δημοσίου για κάθε ζημιά την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο υπάλληλος ευθύνεται επίσης για την αποζημίωση την οποία κατέβαλε το Δημόσιο σε τρίτους για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, εφόσον οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Ο υπάλληλος δεν ευθύνεται έναντι των τρίτων για τις ανωτέρω πράξεις ή παραλείψεις του.

- Σε περίπτωση δόλου του υπαλλήλου, αυτός παραπέμπεται υποχρεωτικώς στο Ελεγκτικό Συνέδριο Σε περίπτωση βαρείας αμέλειας, αν ο υπάλληλος παραπεμφθεί, το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτιμώντας τις ειδικές περιστάσεις, μπορεί να καταλογίσει σε αυτόν μέρος μόνο της ζημιάς που επήλθε στο Δημόσιο ή της αποζημίωσης που το τελευταίο υποχρεώθηκε να καταβάλει».


Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται οτι τα παραπάνω καίτοι επαναλαμβάνονται σε όλους τους Υπαλληλικούς Κώδικες, που ίσχυσαν κατά καιρούς, έχουν εφαρμοστεί σε ελάχιστες περιπτώσεις, με συνέπεια αφενός μεν την εν τοις πράγμασι ατιμωρησία των υπαλλήλων και αφετέρου τη μη αναζήτηση από το Δημόσιο των αποζημιώσεων που κατεβλήθησαν στους δικαιούχους.

Προκειμένου δε να αποφευχθούν και στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα, όλες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες επέρχεται ζημία σε βάρος του Δημοσίου «να αναφέρονται στο γενικό επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να κινείται, κατά του υπαίτιου ή των υπαιτίων υπαλλήλων, η διαδικασία αναζήτησης του ποσού που καταβλήθηκε, αμέσως μετά την πληρωμή του εκ μέρους του Δημοσίου, των ν.π.δ.δ., και των ΟΤΑ προς τον ζημιωθέντα τρίτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου