Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Αξιολόγηση υπηρεσιών και υπαλλήλων αλλά με αντικειμενικά κριτήρια

Υπέρ της αξιολόγησης των υπηρεσιών και των υπαλλήλων, με κριτήρια αντικειμενικά που να βασίζονται στο έργο που επιτελεί κάθε υπηρεσία και κάθε υπάλληλος, τάσσεται ο Δημήτρης Λιβάς, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Σημειώνει στην "Ε" ότι «αν αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση καταργούσε τη μονιμότητα, μάλλον αυτοί που θα έμεναν δεν θα ήταν οι πιο άξιοι, αλλά οι πιο κοντινοί στα πολιτικά γραφεία». Ο κ. Λιβάς επισημαίνει πως η παραγωγικότητα στο δημόσιο τομέα επαφίεται μόνο στη συνείδηση του υπαλλήλου.
1)Εχουν επηρεάσει και πόσο τα μνημόνια, τη ζωή των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας;
«Οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Ενοτήτων ήταν και προ μνημονίων από τους πλέον χαμηλομισθοδοτούμενους του δημοσίου τομέα. Αυτό όμως δεν αποτέλεσε κριτήριο για την εξαίρεσή τους από τις περικοπές. Το ακόμα πιο δύσκολο όμως είναι η βίαιη αλλαγή των δεδομένων στη ζωή όλων των πολιτών που ανατρέπει κάθε οικογενειακό ή προσωπικό προγραμματισμό».
2)Μετά τα μνημόνια δεν είναι πλέον ελκυστικός ο δημόσιος τομέας, όπως ήταν παλιότερα;
«Οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Ενοτήτων ήταν και προ μνημονίων από τους πλέον χαμηλομισθοδοτούμενους του δημοσίου τομέα. Αυτό όμως δεν αποτέλεσε κριτήριο για την εξαίρεσή τους από τις περικοπές. Το ακόμα πιο δύσκολο όμως είναι η βίαιη αλλαγή των δεδομένων στη ζωή όλων των πολιτών που ανατρέπει κάθε οικογενειακό ή προσωπικό προγραμματισμό».
2)Μετά τα μνημόνια δεν είναι πλέον ελκυστικός ο δημόσιος τομέας, όπως ήταν παλιότερα;
Κατά τη γνώμη μου λόγος για να εργαστεί κάποιος στο Δημόσιο δεν είναι ούτε η μονιμότητα ούτε το μισθολογικό, αλλά η επιθυμία του να υπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο. Προσωπικά προτιμώ να έχω για αφεντικό τους συμπολίτες μου παρά έναν ιδιώτη».
3)Στόχος των τελευταίων κυβερνήσεων και της τρόικας είναι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Συμφωνείτε;
«Παρά την προπαγάνδα για το αντίθετο ούτε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος από τις άλλες χώρες της Ε.Ε., ούτε το μισθολογικό κόστος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι άνω του μέσου όρου της Ε.Ε. Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει ως αποτέλεσμα την αποσάθρωση των υπηρεσιών και τη δυσχέρεια στην εξυπηρέτηση των πολιτών».
4) Πώς είναι η κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητα; Επαρκεί το προσωπικό, ανταποκρίνεται στις ανάγκες;
«Το προσωπικό στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας τα προηγούμενα δύο χρόνια λόγω των συνταξιοδοτήσεων, έχει μειωθεί σημαντικά και μάλιστα όσοι φεύγουν δεν έχουν συνυπάρξει με νέους υπαλλήλους για να τους μεταδώσουν την εμπειρία τους. Υπάρχουν τμήματα που λειτουργούν με το 1/3 των υπαλλήλων που απαιτούνται».
5)Ποια είναι η γνώμη σας για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων;
«Υπάρχουν άλλα ζητήματα που πρέπει να εξετάσουμε στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών πριν δούμε τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Η μονιμότητα δεν είναι κατά τη γνώμη μου θέσφατο, αλλά σίγουρα δεν είναι και το κύριο πρόβλημα του δημοσίου τομέα. Αν αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση καταργούσε τη μονιμότητα, μάλλον αυτοί που θα έμεναν δεν θα ήταν οι πιο άξιοι, αλλά οι πιο κοντινοί στα πολιτικά γραφεία».
6)Συμφωνείτε με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων; 
«Η θέση του συλλόγου για την αξιολόγηση έχει εκφραστεί και μέσα από γενική συνέλευση. Θέλουμε την αξιολόγηση τόσο των υπηρεσιών όσο και των υπαλλήλων, αρκεί τα κριτήρια και η διαδικασία να είναι αντικειμενικά και να βασίζονται στο έργο που επιτελεί κάθε υπηρεσία και κάθε υπάλληλος. Το σχέδιο Π.Δ. για την αξιολόγηση που παρουσιάστηκε πέρυσι και τελικά δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή, δεν είχε καμία επαφή με την πραγματικότητα της λειτουργίας των υπηρεσιών και σίγουρα δεν θα οδηγούσε σε άρτια και αντικειμενική αξιολόγηση».
7) Ο σύλλογος δείχνει ενεργός με την επανασύστασή του. Είναι, όμως, ικανοποιητική η συμμετοχή των συναδέλφων σας στις συνελεύσεις;
«Ο προηγούμενος σύλλογος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ήταν ανενεργός για πολλά χρόνια. Είναι σαν να ξεκινάμε από την αρχή. Η συλλογική συνείδηση απουσιάζει γενικώς από την ελληνική κοινωνία, αλλά με κατάλληλες δράσεις και κινήσεις πιστεύουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα σύλλογο που θα εκφράζει και θα αντιπροσωπεύει τους εργαζόμενους στην Π.Ε. Μεσσηνίας».
8)Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας; Ποιο μοντέλο διοίκησης είναι πιο αποδοτικό;
«Εξαρτάται από το αν θεωρεί κάποιος ότι οι πέντε νομοί που αποτελούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου μοιάζουν πιο πολύ από ό,τι διαφέρουν. Αναμένουμε τον οργανισμό της Περιφέρειας και κατά πόσο θα λύσει κάποια οργανωτικά προβλήματα που υφίστανται. Πάντως ο θεσμός των Ν.Α. λειτούργησε 10 χρόνια και μπορούμε να πούμε ότι αφού άρχισε να ρολάρει, καταργήθηκε. Το πρόβλημα δεν είναι η επιλογή του μοντέλου, αλλά η τήρηση ενός σχεδίου και η βελτίωσή του στην πορεία».
9)Είναι μόνο οικονομικά, λόγω της κρίσης, τα προβλήματα του "Καλλικράτη";
«Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα του "Καλλικράτη" ήταν τα μικρά περιθώρια χρόνου που είχε για να εφαρμοστεί, καθώς και ότι πρωταρχικός σκοπός ήταν ο περιορισμός των δαπανών. Αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις σε άλλες χώρες πραγματοποιήθηκαν σ’ ένα εύρος χρόνου που έφτανε και τα 10 χρόνια. Να θυμίσω ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν αρμοδιότητες που είναι μετέωρες ανάμεσα σε Περιφέρειες και δήμους».
10) Εχει ξεφύγει η δημόσια διοίκηση από τον εναγκαλισμό των κομμάτων ή θέλει ακόμα δρόμο; Παραμένουν τα ρουσφέτια και το πελατειακό κράτος;
«Θα έλεγα ότι μάλλον οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη στους πολιτικούς, λόγω του γενικότερου κλίματος, παρά ότι οι πολιτικοί έχουν αλλάξει».
11)Υπάρχει κίνητρο για περισσότερη δουλειά και παραγωγικότητα στο Δημόσιο;
«Δυστυχώς, η παραγωγικότητα επαφίεται μόνο στη συνείδηση του υπαλλήλου».
12)Υπάρχει λύση και ποια για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας;
«Ξεκάθαρες και ορισμένες διαδικασίες, κωδικοποίηση νομοθεσίας, σταθερό πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών, χωρίς συχνές αλλαγές και ύστερα από αυτά αφήστε τους υπολογιστές να κάνουν τη δουλειά».
13)Τι θα προτείνατε για κάποιον επίορκο συνάδελφό σας;
«Να εξεταστεί το παράπτωμά του από το αρμόδιο όργανο και να αποφασιστεί η ποινή του. Οι βαρύγδουπες δηλώσεις για την πάταξη της διαφθοράς, οι λίστες και ο διασυρμός στα τηλεοπτικά παράθυρα δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει όποιος αποδεδειγμένα παρανόμησε, να τιμωρηθεί».
14)Παλιότερα κάποιοι δεν ήθελαν να πάνε σε υπηρεσίες με δουλειά (Διεύθυνση Μεταφορών και Πολεοδομία). Υπάρχει ακόμα τέτοιο κλίμα; Δικαιολογείτε τέτοιες συμπεριφορές;
«Είναι λογικό κάποιες υπηρεσίες να έχουν μεγαλύτερο όγκο δουλειάς, λόγω του αντικειμένου τους. Σε αυτά τα προβλήματα χρειάζονται ευέλικτες λύσεις, όπως η κυλιόμενη τοποθέτηση υπαλλήλων σε αυτές τις θέσεις για να μην επωμίζονται οι ίδιοι εργαζόμενοι συνέχεια τα βάρη αυτών των καθηκόντων».
15)Παρά τις οικονομικές δυσκολίες ο σύλλογος πραγματοποίησε πράξη αλληλεγγύης την περίοδο των γιορτών. Υπήρξε ανταπόκριση και συμμετοχή; Θα ακολουθήσουν κι άλλες;
«Η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν καθολική και μπορώ να πω πέρα από τις προσδοκίες μας. Είναι σημαντικό στους σκληρούς καιρούς που ζούμε να βλέπεις ότι δεν έχει χαθεί η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά. Τους ευχαριστούμε όλους από την καρδιά μας».
16)Εχουν λυθεί φέτος τα ζητήματα της θέρμανσης και της καθαριότητας στο Διοικητήριο;
«Μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την θέρμανση και την καθαριότητα, όμως οι εγκαταστάσεις του κλιματισμού και της θέρμανσης είναι παλιές και σίγουρα θα πρέπει να αντικατασταθούν για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα στο μέλλον, αλλά και για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας».
17)Τι γίνεται με τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που καθυστέρησαν να συσταθούν; Λειτουργούν όπως πρέπει;
«Από την ψήφιση του νέου μισθολογίου - βαθμολογίου δεν λειτουργούν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια για την πλήρωση των θέσεων ευθύνης (προϊστάμενοι τμημάτων και διευθύνσεων) ούτε για την προαγωγή των υπαλλήλων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η λειτουργία των υπηρεσιών, καθώς σε πολλά τμήματα και διευθύνσεις προΐστανται αναπληρωτές, ενώ συνάδελφοι που έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια δεν προάγονται στον επόμενο βαθμό. Είναι τουλάχιστον ύποπτο ότι δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση η απαιτούμενη νομοθετική πρωτοβουλία για τη λύση αυτού του θέματος».
18)Διαθεσιμότητες και εφεδρείες είναι λύση για τη βελτίωση της εικόνας στη δημόσια διοίκηση;
«Είναι κοινά αποδεκτό ότι τέτοιες οριζόντιες πρωτοβουλίες δεν εξυπηρετούν τη λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά μόνο τις επιταγές της τρόικας. Κάθε δημόσιος φορέας έχει τις ιδιαιτερότητές του και δεν μπορεί να εφαρμόζεται το ίδιο φάρμακο για όλες τις ασθένειες. Πέραν αυτών τόσο το μέτρο της εφεδρείας όσο και της διαθεσιμότητας παρεκκλίνουν από το πλαίσιο του Συντάγματος».
19)Ποια είναι η σχέση σας με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και την Ομοσπονδία σας;
«Υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία και με το Νομαρχιακό της ΑΔΕΔΥ και με την Ομοσπονδία, αλλά το Δ.Σ. του συλλόγου έχει τα αυτιά του στραμμένα περισσότερο προς τα μέλη του συλλόγου. Οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο συνδικαλιστικό κίνημα και εμείς προσπαθούμε να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση των συναδέλφων με το σύλλογο σε νέες βάσεις μέσα από καινοτόμες δράσεις και ιδέες».
20)Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι της Π.Ε. Μεσσηνίας, ελπίζουν σε καλύτερες μέρες το 2013; 
Δεν αρκεί να ελπίζουν, πρέπει να τις διεκδικήσουν. Καλή χρονιά σε όλους».

Ο Δημήτρης Λιβάς γεννήθηκε το 1978 και κατάγεται από την Τριφυλία. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Πάτρας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και το 2006 διορίστηκε στην τότε Ν.Α. Μεσσηνίας. Από το Μάρτιο του 2012 είναι πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Π.Ε. Μεσσηνίας. Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου