Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ανεξέλεγκτη διαρροή των φορολογικών στοιχείων και προσωπικών δεδομένων των πολιτών

Σοβαρές παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων με κάμερες σε χώρους εργασίας, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικές χαρές αλλά και με απαγορευμένη συγκέντρωση φορολογικών και άλλων στοιχείων και διαρροή αυτών, διαπιστώνει έκθεση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ).
Η Αρχή επέβαλε κυρώσεις και απέτρεψε παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με ανεξέλεγκτη χρήση καμερών, την αζήτητη ηλεκτρονική επικοινωνία (spam) και την επιθετική εμπορική διαφήμιση, την αυθαίρετη δράση εισπρακτικών εταιρειών, την απαγορευμένη συγκέντρωση και διαρροή φορολογικών και εισοδηματικών στοιχείων τεράστιου αριθμού πολιτών. Σύμφωνα με δημοσιεύμα του Εθνους, τη μερίδα του λέοντος στα πρόστιμα είχε το 2013 η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που τιμωρήθηκε με 150.000€ γιατί δεν είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για εκατομμύρια φορολογικά δεδομένα πολιτών, με συνέπεια να διαρρεύσουν σε τρίτους (εταιρείες κ.λπ.) τεράστιος όγκος στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις μιας 10ετίας για εισοδήματα, ακίνητα, έκτακτες εισφορές κ.λπ. Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία που βρίσκεται σε εξέλιξη (κατά την ανάκριση υπήρξαν και προφυλακίσεις), ενώ η ΓΓΠΣ έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά του προστίμου, ομολογώντας ουσιαστικά την αδυναμία του συστήματος ασφαλείας που αποδείχθηκε διάτρητο.
Το άλλο μεγάλο πρόστιμο (75.000€) μπήκε σε ξένο τραπεζικό όμιλο που στο πλαίσιο προωθητικής εμπορικής πολιτικής είχε συγκεντρώσει και αναζητούσε από εξειδικευμένες εταιρείες στοιχεία για φορολογικά δεδομένα πολιτών με συγκεκριμένο εισόδημα (π.χ. άνω των 25.000 ή άνω των 60.000€), ΙΧ, δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, με διευθύνσεις, ΑΦΜ, τηλέφωνα κ.λπ.
Η Αρχή απέτρεψε τη δημιουργία «μαύρων λιστών», παρενέβη σε αυθαίρετες χρήσεις του συστήματος «Τειρεσίας», αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας, που σχετίζονται με την πλοήγηση στους δρόμους, την τηλεειδοποίηση - τηλεφροντίδα - τηλεμετρία (κυρίως για ηλικιωμένους, ανηλίκους και ευάλωτα άτομα), τη χρήση βιομετρικών δεδομένων (γεωμετρία χεριού, ματιών, κινήσεις) που εξετάζονται πειραματικά για την πρόσβαση σε χώρους αυξημένης ασφάλειας.
Σύμφωνα με την 352 σελίδων έκθεση, στις αρχές του 2014 εκκρεμούσαν 671 καταγγελίες - προσφυγές για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, 253 για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, 215 για τον τομέα των διωκτικών αρχών και της δημόσιας τάξης και 170 για τη Δημόσια Διοίκηση - Αυτοδιοίκηση και την κρατική δράση, 214 για τις εργασιακές σχέσεις κ.λπ.
Στην έκθεση η ΑΠΠΔ διαμαρτύρεται για την ελλιπή στελέχωση που επιδεινώθηκε με την αποχώρηση ειδικών επιστημόνων, τονίζοντας ότι δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό και τους απαραίτητους πόρους, τη στιγμή που πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός και το εύρος των διοικητικών ελέγχων σε κρίσιμους τομείς. Η Αρχή τιμώρησε εισπρακτικές εταιρείες απευθύνοντας συστάσεις (και στις συνεργαζόμενες τράπεζες) για τον τρόπο λειτουργίας τους, επιβάλλοντας πρόστιμα σε πολλές εταιρείες για spam, ενώ απέρριψε καταγγελία ότι η Αστυνομία χρησιμοποιούσε το αυτόματο σύστημα σάρωσης και αναγνώρισης ελέγχου πινακίδων για την ταυτοποίηση - αναζήτηση οδηγών λόγω χρεών προς το Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου