Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Οι Δήμοι της Δανίας με χρήση Open Source καινοτομούν & συνεργάζονται


Οι Δήμοι της Δανίας χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο Ελεύθερο Λογισμικό και Ανοιχτό Κώδικα για την συνεργασία και την καινοτομία των ΤΠΕ λύσεων (ΤΠΕ = Τεχνολογίες Πληροφορίας κι Επικοινωνίας). Περισσότερο από το 10% των δήμων της χώρας, το περασμένο έτος, εντάχθηκε στην νεοσύστατη Open OS2 Ιστοσελίδα της Κοινότητας. Η ομάδα έχει ήδη εκδώσει ένα δημοτικό σύστημα διαχείρισης με βάση το Drupal (OS2Web), καθώς και μια εφαρμογή που προσφέρει μη έντυπες συνεδριάσεις (OS2dagsorden).
Οι δώδεκα δήμοι στην κοινοπραξία OS2 υποστηρίζονται από 19 Δανέζικους φορείς παροχής υπηρεσιών Ανοιχτού Κώδικα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Jon Badstue Pedersen, επικεφαλής του τμήματος στο δήμο Syddjurs, Η ομάδα του Δεκεμβρίου ξεκίνησε την ανάπτυξη των δύο επόμενων εφαρμογών, OS2kontactcenter και OS2kle. Αρχίσαμε να εργαζόμαστε στο OS2kontaktcenter στο Hacklab, με τη συμμετοχή είκοσι δήμων και των προμηθευτών. Και σε μόλις δύο ημέρες έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις επικοινωνίας του κέντρου με τους δήμους, συνδυάζοντας και την υποβολή πληροφοριών για τους επισκέπτες της ιστοσελίδας. Πληροφορίες που είναι ήδη διαθέσιμες σε ιστοσελίδες και σε βάσεις δεδομένων. Η λύση αυτή κάνει καλή χρήση των δύο προκαθορισμένων ταξινομήσεων των πληροφοριών οι οποίες διατίθενται από τις δημόσιες διοικήσεις της Δανίας, που ονομάζονται KLE και FORM.
Η δεύτερη νέα λύση, OS2kle έχει ως στόχο να προσφέρει αυτόματη ερμηνεία κειμένου. Χρησιμοποιεί το Taxon, λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα για την αυτόματη προσθήκη ετικετών στα ηλεκτρονικά έγγραφα. Το tagging (η προσθήκη ετικετών) γίνεται ένας κυρίαρχος τρόπος για να δομήσει μεγάλες ποσότητες περιεχομένου σε μια ιστοσελίδα. εξηγεί ο Badstue. Αλλά η διαδικασία του tagging σε περιεχόμενο με meta-data, είναι ένα πολύ σημαντικό προσόν καθώς μπορεί να παρέχει πηγή πληροφοριών. Βελτιώνουμε συνεχώς αυτήν τη διαδικασία είτε με την προσθήκη αυτόματων tags είτε προτείνοντας στον χρήστη ποια tags να χρησιμοποιήσει. Η κοινοπραξία OS2 ξεκίνησε τον Απρίλιο του περασμένου έτους (2012) από πέντε δήμους της Κοπεγχάγης˙ είναι οι δήμοι Ballerup, Sønderborg, Syddjurs και Ishøj. Οι δήμοι Morsø, Jammerbugt, Ringsted, Kolding, Odsherred, Favrskov και Skanderborg εντάχθηκαν αμέσως μετά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Badstue, η κοινοπραξία OS2 έχει ως στόχο να συμβάλλει στον Ανοιχτό Κώδικα στο δημόσιο τομέα.
Θέλουμε να κάνουμε τη Δανία έναν καινοτόμο διεθνή pioneer (πρωτοπόρο) σ’ αυτόν τον τομέα. Η κοινότητά μας δείχνει ότι οι δανέζικες δημόσιες διοικήσεις αγκαλιάζουν όλο και πιο πολύ τον Ανοιχτό Κώδικα, που υποστηρίζεται από τους τοπικούς πολιτικούς. Αυτός ο τύπος λογισμικού προσφέρει τα καλύτερα εργαλεία για τη δημιουργία μιας ανοιχτής και καινοτόμας ψηφιακής κοινωνίας, που μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε και να μοιραζόμαστε τη δουλειά μας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τo “κλείδωμα” του ιδιόκτητου λογισμικού.

Πηγή
 Όπως πάει η ελλάδα, θα είναι από τις λίγες χώρες που θα συνεχίσει να επιβραβεύει το κλειστό λογισμικό, χρεώνοντας τους πολίτες της και με όλες τις γνωστές παρελκόμενες διαδικασίες μίζας και εξαγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου