Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ανεργία… Μια ανοιχτή πληγή. Εργασία… άμισθη ή υπαμειβόμενη εξαθλίωση;

Νέο αρνητικό ρεκόρ: Στο 27,4% η ανεργία. Χωρίς δουλειά 1.376.465 άνθρωποι. Αυτός θα ήταν ο τίτλος μιας οποιασδήποτε σχεδόν εφημερίδας που θα συνόδευε κάποιο άρθρο που θα ανέλυε νούμερα και στατιστικές. Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι που τάχα ενημερώνουν τον κόσμο πως δεν χωράνε όλα σε νούμερα, σε γραφήματα, σε λέξεις. Υπάρχει μια αλήθεια που ο Έλληνας βιώνει στο πετσί του, την ζει στην οικογένεια του, την βλέπει στο δρόμο που περπατάει και τα ΜΜΕ πάνε να την κρύψουν και να την παραποιήσουν για να μην χάσουν τις κρατικές και τραπεζικές διαφημίσεις.
Ένα εκατομμύριο και παραπάνω άνθρωποι χωρίς δουλειά… Τραγικό άλλα πόσο αληθινό; Μας λένε αλήθεια πως μόνοι τόσοι είναι οι άνεργοι; Οι στατιστικές θεωρούν μη άνεργο ακόμη και τον άνθρωπο που εργάζεται 1 ώρα την εβδομάδα. Μη άνεργο αυτόν που συμμετέχει σε κάποιο stage του ΟΑΕΔ. Και από την άλλη πλευρά αυτοί που εργάζονται πόσο αμειβόμενοι και ασφαλείς είναι; Πόσοι είναι αυτοί που εργάζονται εκ περιτροπής ή με ημιαπασχόληση και αμείβονται με ψίχουλα; Πόσοι νέοι κάτω των 25 δουλεύουν για 1,50 ή 2 € την ώρα; Πόσοι άνθρωποι άνω των 25 πληρώνονται με 2,5 ως 3,5 € την ώρα; Σε ποια λίστα μπαίνουν αυτοί και που ακριβώς καταγράφονται; Πόσο σκλάβοι αισθάνονται αυτοί που εργάζονται; Πόση από την αξιοπρέπεια τους χάνουν καθημερινά; Πόσο φοβισμένοι νιώθουν; Πόσο θύματα εκμετάλλευσης πέφτουν; Που είναι το success story για αυτούς; Συμπέρασμα: μια Ελλάδα που υπολειτουργεί και υπαμείβεται αλλά συνεχίζει να πληρώνει πλουσιοπάροχα βουλευτές και όλο το πολιτικό κατεστημένο γύρω από αυτούς και τα κόμματα.
Ναι είναι αλήθεια, η ανεργία γιγαντώνεται, η μαύρη εργασία ανθεί, το 8ώρο και το ρεπό μοιάζουν λέξεις άγνωστες για την πλειονότητα των εργαζομένων. Άγνωστη είναι και η λέξη μισθός αφού πάρα πολλές επιχειρήσεις καθυστερούν την εξόφληση μισθών δίνοντας έναντι. Ναι είναι αλήθεια, ζούμε με δανεικές και έναντι ανάσες. Ναι είναι αλήθεια, κρυβόμαστε και σιωπούμε από φόβο. Παλαιότερα ήμασταν υποδουλωμένοι και σκλάβοι 400 χρόνια… στο σήμερα πόσο ακόμη;
Αν από τους 1.376.465 άνεργος κατέβαιναν στο δρόμο οι μισοί… και αν κατεβαίναν στον δρόμο οι μισοί από τους απλήρωτους και υπαμειβόμενους εργαζόμενους θα άλλαζαν τα πάντα. Αν απλά κατέβαιναν στους δρόμους και απλά περπάταγαν μπροστά από την βουλή θα ήταν όλα αλλιώς.
Αλλά με «αν» και «θα» αλλαγές δεν γίνονται… Ελευθερία δεν έρχεται.

Πηγή: www.tokleidi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου