Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Οδηγός διαφορετικότητας για δημοσίους υπαλλήλους από τον Συνήγορο του Πολίτη

Ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) ως φορέας καταπολέμησης των διακρίσεων θεωρεί σημαντικό να υπάρξει μια κοινή βάση συνεννόησης με το σύνολο της δημόσιας διοίκησης για το τι συνιστά διάκριση στην πράξη, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και την ταυτότητα των αποδεκτών των υπηρεσιών της. Ο συγκεκριμένος οδηγός στοχεύει να καλύψει πιθανά κενά στην πληροφόρηση των στελεχών του δημοσίου τομέα σε ό,τι αφορά τα ιδιαίτερα στοιχεία της ταυτότητας διαφόρων κατηγοριών πολιτών που καλούνται να εξυπηρετήσουν. Η κατηγοριοποίηση στηρίχθηκε στις βασικές αρχές της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων και περιλαμβάνει συγκεκριμένα τα κριτήρια της αναπηρίας, της ηλικίας, του σεξουαλικού προσανατολισμού, του κοινωνικού φύλου, της φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής και τέλος των θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων.
Το υλικό απαρτίζεται κυρίως από την αποδελτίωση της εμπειρίας και των προβλημάτων που έχουν απασχολήσει τον ΣτΠ κατά τον χειρισμό σχετικών περιπτώσεων. Πολύ σημαντική ήταν επίσης η συμβολή οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Για να είναι χρηστικός, ο οδηγός προτείνει προσεγγίσεις και άμεσες λύσεις που στηρίζονται σε υπάρχοντα νομοθετικά εργαλεία και πρακτικές και όχι σε δεδομένα που μπορεί να αφορούν περισσότερο άλλες χώρες (π.χ. διεθνείς συμφωνίες που δεν έχει επικυρώσει η Ελλάδα). Επιθυμία του ΣτΠ είναι να καταστεί αυτός ο οδηγός, τόσο στην έντυπη όσο και στην διαδικτυακή του μορφή, ένα δυναμικό εργαλείο που θα ενημερώνεται τακτικά, συμπεριλαμβάνοντας νεότερες εξελίξεις σε σχέση με τις ομάδες που εξετάζει αλλά και με τη σταδιακή προσθήκη περισσότερων ομάδων και θεματικών.
Όπως ήδη αναφέρθηκε, ΑμεΑ, Ηλικία, Σεξουαλικός Προσανατολισμός, Κοινωνικό Φύλο, Φυλετική Καταγωγή, Εθνική Καταγωγή, Θρησκευτικές και Άλλες Πεποιθήσεις είναι οι θεματικές με τις οποίες ασχολείται ο Οδηγός διαφορετικότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων για δημοσίους υπαλλήλους από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου