Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Τον Σεπτέμβριο του 2014 το ολοκληρωμένο λογισμικό της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ

Τον Σεπτέμβριο του 2014, θα πρέπει να έχει παραδοθεί το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ. Μετά από διαγωνιστική διαδικασία, ανατέθηκε η δημιουργία του ολοκληρωμένου λογισμού συστήματος, καθώς η πληθώρα των φορέων που κάνουν αναρτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δημιούργησε τεχνικά προβλήματα όχι ως προς τις αναρτήσεις αλλά ως προς την πρόσβαση. Επίκαιρη ερώτηση στην κυβέρνηση για τα τεχνικά προβλήματα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ απηύθυνε στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος εξασφάλισε τη δέσμευση του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσου Βολουδάκη ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις διατάξεις για την υποχρέωση των αναρτήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο υφυπουργός, σήμερα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, είναι ενταγμένοι 3.498 φορείς, οι αναρτήσεις φθάνουν συνολικά στις 5.300.0000 και γίνονται ημερησίως 14.000 αναρτήσεις. Όπως πάντως αποκάλυψε ο υφυπουργός, σήμερα υπάρχουν σκέψεις να καθιερωθεί ένα «κατώφλι» δαπανών, πάνω από το οποίο θα υπάρχει η υποχρέωση ανάρτησης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, διότι με το υφιστάμενο πλαίσιο πρέπει να αναρτώνται και δαπάνες του ενός ευρώ. «Καμία φορά, ο ωκεανός της πληροφόρησης μπορεί να οδηγεί σε προβλήματα» είπε. Σε κάθε περίπτωση, και αυτή η σκέψη θα τεθεί σε διαβούλευση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μέχρι την παράδοση του ολοκληρωμένου συστήματος.

Ανοίγει παράθυρο
Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και νομικός Βασίλης Καπερνάρος μιλώντας στο «enikos.gr» εκτιμά ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο είτε αναρτώνται είτε όχι οι αποφάσεις καθώς επί της ουσίας δεν μπορούν να τις δουν οι πολίτες. « ‘Όταν δεν μπορεί να λάβει γνώση ο πολίτης η δημοσίευση χάνει τη σημασία της, δεν υφίσταται» λέει και προσθέτει « Πρόκειται για ενσυνείδητη τακτική που θέτει σε αδράνεια το νόμο και ευτελίζει το νομοθέτη. Παράλληλα δίνει έρεισμα σε όποιον έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στα δικαστήρια και να ζητήσει την ακύρωσή τους. Με λίγα λόγια μόνο συσκότιση προκαλείται από την απόκρυψη αποφάσεων και όχι διαύγεια».

«Μπούκωσε»
Ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής λέει στo «enikos.gr» ότι πρόκειται για ένα σύστημα που έχει μπουκώσει και η σημερινή του μορφή δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του. «Είναι τόσο δύσχρηστο που μόνο οι εξειδικευμένοι μπορούν να παρακολουθήσουν, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να χρησιμοποιείται τάχυστα» επισημαίνει. ‘Οσον αφορά στους φορείς που δεν αναρτούν τις αποφάσεις τους ο κ.Ρακιντζής δηλώνει ότι ποτέ δεν του ζητήθηκε να ελέγξει την τήρηση των υποχρεώσεων τους με βάση το νόμο . Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι σήμερα υπάρχουν πολλοί φορείς που δεν αναρτούν τις αποφάσεις και τις πράξεις τους χωρίς να ελέγχονται από κανέναν. ‘Ένα άλλο κρούσμα αδιαφάνειας αποτελεί το κόλπο του «μπερδέματος» στις αποφάσεις που «ανεβαίνουν» στη «Διαύγεια». ‘Ανθρωπος ο οποίος έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πρόγραμμα λέει στo «enikos.gr» ότι είναι συνήθης η τακτική πολλών φορέων οι οποίοι δίνουν μία συνολική εικόνα των δαπανών τους και κανένας δεν γνωρίζει τον προορισμό μεγάλων χρηματικών ποσών. Χαρακτηριστό παράδειγμα τέτοιων περιπτώσεων είναι οι δαπάνες αμοιβών. Βάσει της διαδικασίας η πράξη θα πρέπει να αναφέρει το όνομα του αμειβόμενου και το ποσό της αμοιβής του, ωστόσο κάποιες υπηρεσίες αναφέρουν τα ονόματα και στο τέλος αναφέρουν ένα συνολικό ποσό με τη γενική ένδειξη «αμοιβές». Μετά την απόφαση για την δημιουργία της «Διαύγειας» το 2010 ο τότε υπουργός Γιάννης Ραγκούσης είχε να δημιουργεί ομάδες διοίκησης έργου που θα διαχειρίζονταν την λειτουργία του προγράμματος ενώ παράλληλα είχε δοθεί το πράσινο φως για την εμπλοκή εξωτερικού αναδόχου ο οποίος θα αναλάμβανε την επέκτασή του. ‘Ηταν η περίοδος που η φήμη του νόμου που περιελάμβανε και το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε φτάσει μέχρι τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που τον χαρακτήρισε ως την πιο εκτεταμένη εφαρμογή διαφάνειας παγκοσμίως. Εκ των πραγμάτων πλέον φαίνεται ότι όχι μόνο δεν προχώρησε η επέκταση του προγράμματος αλλά αφέθηκε στην τύχη του με αποτέλεσμα την σημερινή του εικόνα, ωστόσο ο κ.Βολουδάκης μιλώντας στην βουλή έκανε γνωστό ότι ήδη «τρέχει» διαγωνισμός για την ανάπτυξη του λογισμικού του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου