Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Παράνομος ο μισθός διαθεσιμότητας στους δικαιωμένους δικαστικά


Για παρανομία και τεράστια αυθαιρεσία της κυβέρνησης κάνει λόγο με συνέντευξή της στην aftodioikisi.gr η αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δέσποινα Σπανού, σχολιάζοντας τη μισθοδοσία των υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ που έχουν δικαιωθεί δικαστικά και έχουν επιστρέψει στις υπηρεσίες τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η οποία τους δίνει… μισθούς διαθεσιμότητας (δηλαδή το 75% και όχι το 100% του μισθού που έπαιρναν πριν από την ένταξή τους στη διαθεσιμότητα). «Ο υπάλληλος που δικαιώθηκε -έστω και προσωρινά- επανέρχεται στο καθεστώς που ήταν πρώτα: στην ίδια θέση και με τον ίδιο μισθό», σημειώνει η κυρία Σπανού, και συμπληρώνει λέγοντας ότι είναι παράνομη η μη καταβολή του 100% της αμοιβής. Παράνομη, είναι κατά την αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, και η υποχρέωση των δικαιωμένων δικαστικά «διαθεσίμων» να κάνουν το «μηχανογραφικό» για τις κενές θέσεις του Δημοσίου: «Αυτός που έχει κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα έχει επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς. Επομένως, δεν έχει λόγο να κάνει αίτηση για τη διαθεσιμότητα. Είναι εκτός αυτής με δικαστική απόφαση», υπογραμμίζει.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κυρία Σπανού, υπάρχουν πληροφορίες πως η Ενιαία Αρχή Πληρωμών δεν πληρώνει όλους όσοι επέστρεψαν με δικαστικές αποφάσεις, είτε ασφαλιστικά μέτρα είτε προσωρινές διαταγές, στις υπηρεσίες τους με πλήρεις αποδοχές, αλλά με μισθούς διαθεσιμότητας, δηλαδή το 75% των αποδοχών τους… 
Ναι, έτσι είναι.
Ποιο είναι το πρώτο σχόλιό σας; 
Είναι τεράστια αυθαιρεσία. Μιλώ και ως νομικός που είμαι, με τις αποφάσεις αυτές σημαίνει ότι το δικαστήριο εδέχθη τους λόγους για τους οποίους προσέφυγε όποιος προσέφυγε, στην συγκεκριμένη περίπτωση οι ΙΔΑΧ ΔΕ, και τον επανατοποθετεί στην υπηρεσία του. Άρα, ο υπάλληλος που δικαιώθηκε -έστω και προσωρινά- επανέρχεται στο καθεστώς που ήταν πρώτα: στην ίδια θέση και με τον ίδιο μισθό.
Γιατί δεν τις έχει πάρει;
Το ίδιο το υπουργείο δεν έστειλε την απόφαση στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
Ποιο υπουργείο;
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να το κάνει. Ρώτησα την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και μου είπε πως δε μου έχει έρθει καμιά απόφαση για να το κάνω.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ή το Οικονομικών, μιας και η Εναιαία Αρχή ανήκει στο τελευταίο;
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τους έβαλε διοικητικά σε διαθεσιμότητα και κοινοποίησε τις σχετικές λίστες στην Ενιαία Αρχή.
Για να κλείσουμε αυτό το θέμα, είναι παράνομη, λοιπόν, η μη καταβολή όλου του μισθού;
Ναι, είναι παράνομη.
Όσον αφορά, τώρα, στην υποχρέωση των υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ που έχουν δικαιωθεί -και όπως λέει το υπουργείο- θα πρέπει και αυτοί να κάνουν το δελτίο με τις θέσεις που θέλει να μετακινηθούν. Πρέπει ή όχι να κάνουν το «μηχανογραφικό»;
Παράνομο και αυτό. Αυτός που έχει κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα έχει επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς. Επομένως, δεν έχει λόγο να κάνει αίτηση για τη διαθεσιμότητα. Είναι εκτός αυτής με δικαστική απόφαση.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου