Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Έκθεση IIF: Τρεις φορές πιο σκληρό το μνημόνιο της Ελλάδας από της Ιρλανδίας

Σε έκθεσή του το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο ΙΙF διαπιστώνει πως «το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν τρεις φορές πιο σκληρό σε σχέση με αυτό της Ιρλανδίας».
Στην έκθεση αναφέρεται πως στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διετίας 2010-2012 επετεύχθη δημοσιονομική προσαρμογή 5,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας προσαρμογής μόλις 1,7% του ΑΕΠ στην Ιρλανδία.
Ακόμη, σημειώνεται πως το δυσθεώρητο αρχικό χρέος της Ελλάδας, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και η πολύ σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή είχαν αισθητά μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ. Αυτό όπως αναφέρει το IIF αύξησε τα ποσοστά του χρέους και ενίσχυσε τις αμφιβολίες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, παρά τη μείωση του ελλείμματος και τις πρωτοφανείς απώλειες που υπέστη ο ιδιωτικός τομέας.
Στην έκθεση αναφέρεται πως η λιτότητα «στραγγαλίζει την Ελλάδα» και παραμένει αμφίβολη τόσο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όσο και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αφού «την ίδια στιγμή που οι αγορές δίνουν πρόσβαση στην Ιρλανδία η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από αυτές και μετρά αθροιστικές απώλειες 20% στο ΑΕΠ της από το 2008, ενώ έχει ανεργία άνω του 26%».
Μάλιστα θεωρούν σίγουρο πως θα εφαρμοστούν νέα μέτρα για το 2013 – 2014, τα οποία θα φτάσουν στο 7,4% του ΑΕΠ.

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου