Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

57% των Ελλήνων φοβούνται ότι θα υποστούν βασανιστήρια

Η Διεθνής Αμνηστία έδωσε στην δημοσιότητα μια νέα έρευνα η οποία αποκαλύπτει τον φόβο των πολιτών σε όλο τον κόσμο ότι θα υποστούν βασανιστήρια σε περίπτωση σύλληψης και κράτησής τους από τις αρχές.
Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα για τη χώρα μας, αφού σύμφωνα με την έκθεση το 57% των Ελλήνων φοβούνται ότι θα υποστούν βασανιστήρια σε περίπτωση που θα συλληφθούν και θα κρατηθούν από την αστυνομία.
Απαγοητευτικά είναι και τα αποτελέσματα για τις υπόλοιπες χώρες, με το 44% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι θεωρούν πως θα υποστούν κάποιας μορφής βασανισμό, αν συλληφθούν και οδηγηθούν στις αρχές για κάποιο παράπτωμά τους.
Βέβαια, οι απαντήσεις για τον φόβο του βασανισμού δεν είναι οι ίδιες σε όλες τις χώρες, στη Βρετανία, την Αυστραλία και τον Καναδά, σχεδόν πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονται σίγουροι ότι δεν θα υποστούν βασανιστήρια σε περίπτωση σύλληψής τους, ενώ το ακριβώς αντίθετο ισχύει για τους ερωτηθέντες σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Την έλλειψη ξεκάθαρου νομικού πλαισίου που αφορά τον βασανισμό, σε περίπτωση κράτησης ή φυλάκισης, σημείωσε ένα υψηλό ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα, με το 80% των Ελλήνων να υποστηρίζει ότι θα έπρεπε το νομικό πλαίσιο για τα βασανιστήρια να είναι πιο σαφές.
Το 87% των Ελλήνων θεωρεί ότι ο βασανισμός κατά την κράτηση ή την φυλάκιση είναι αδικαιολόγητος, ενώ σε διεθνές επίπεδο το 36% των συμμετεχόντων αξιολογεί τα βασανιστήρια δικαιολογημένα σε κάποιες περιπτώσεις!
Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει στην έκθεσή της ότι σε ορισμένες χώρες τα βασανιστήρια είναι διαρκή και αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, ενώ σε κάποιες άλλες τα βασανιστήρια συμβαίνουν μόνο, περιστασιακά και σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
Πέντε είναι οι χώρες όπου τα βασανιστήρια είναι επαναλαμβανόμενα και η Διεθνής Αμνηστία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της:
1. Το Μεξικό, όπου γίνεται κατάχρηση από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας, παρόλο που η κυβέρνηση ισχυρίζεται το αντίθετο.
2. Οι Φιλιππίνες, όπου πρόσφατα ανακαλύφθηκε μυστικό κέντρο κράτησης, στο οποίο οι αστυνομικοί βασάνιζαν για «διασκέδαση» τους κρατούμενους.
3. Το Μαρόκο και η Δυτική Σαχάρα, εκεί όπου οι αρχές σπάνια διερευνούν τις καταγγελίες για βασανιστήρια σε κρατούμενους.
4. Η Νιγηρία, όπου τα βασανιστήρια είναι θέμα ρουτίνας για την αστυνομία και τον στρατό.
5. Το Ουζμπεκιστάν. Οι βασανιστές δεν οδηγούνται ποτέ στη Δικαιοσύνη και πρόκειται για ένα κράτος που κρατά την πόρτα του κλειστή στη Διεθνή Αμνηστία.
Τα βασανιστήρια μπορεί να σημαίνουν από στέρηση ύπνου, καταστάσεις στρες και ηλεκτροσόκ και εκτελούνται σε πολιτικούς κρατούμενους, υπόπτους για διάπραξη εγκλημάτων και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Πηγή : www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου