Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Στουρνάρας: Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονται με μπόνους

Ο υπουργός Οικονομικών ονειρεύεται μια Ελλάδα χωρίς βασικούς μισθούς, αλλά με επιδόματα πείνας – Αδιευκρίνιστο ποιος θα αξιολογεί τους υπαλλήλους.
Αφού έγινε τεράστια προσπάθεια να σπάσουν οι επιδοματικές πολιτικές στο δημόσιο, ο Γιάννης Στουρνάρας επαναφέρει την πρόταση να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με μπόνους παραγωγικότητας. Δεν μας λέει βέβαια ποιος θα αξιολογεί τους υπαλλήλους και αν το μέτρο θα ισχύσει για όλους. Θα ισχύσει μόνο για τους κατώτερους υπαλλήλους ή και για τους βουλευτές και τους υπουργούς;
Ο κ. Στουρνάρας έβγαλε χθες δύο ειδήσεις:
- Η πρώτη είναι ότι ο Χάρης Θεοχάρης λαμβάνει μισθό 4.750 ευρώ για να κυνηγάει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και να απειλεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού με κατασχέσεις χρημάτων και ακινήτων. 4.750 ευρώ μισθό για να μην μπορεί να συγκεντρώσει χρήμα στα δημόσια ταμεία.
- Η δεύτερη είδηση είναι ότι θα επιχειρήσει να εισάγει ένα νέο σύστημα αμοιβών στο δημόσιο το οποίο θα κινείται πάλι στην αμοιβή των μπόνους και των αμαρτωλών επιδομάτων. Πάνω δηλαδή στο δίπτυχο αμοιβή ανάλογη με την παραγωγικότητα.
Με μια πρώτη ανάγνωση η πρόθεση του κύριου Στουρνάρα δεν ακούγεται κακή. Διαβάζοντας όμως πίσω από τις λέξεις βγαίνει το συμπέρασμα ότι το «σύστημα» μπαίνει πάλι στην λογική όχι του βασικού μισθού με τον οποίο οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να ζουν αξιοπρεπώς αλλά στην παλαιοκομματικού τύπου λογική των επιδομάτων που όχι μόνο απέτυχε αλλά φόρτωνε με απίστευτες σπατάλες τα δημόσια ταμεία και τον προϋπολογισμό.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι επί σειρά ετών το πολιτικό σύστημα - προκειμένου να κρατά «ομήρους» τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τους κομματικούς στρατούς που διόριζαν είτε οι πράσινοι, είτε οι γαλάζιοι – είχε εφεύρει το κόλπο με τα επιδόματα αντί μισθών.
Φόρτωναν δηλαδή με πλειάδα «γελοίων» επιδομάτων τις διάφορες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο αν και ο βασικός μισθός ήταν χαμηλότερος σε σχέση με τα ευρωπαϊκά στάνταρντς.
Κατά τον τρόπο αυτό ένας εργαζόμενος στον ευρύτερο ή στο στενό δημόσιο τομέα μπορεί να έπαιρνε βασικό μισθό 900 ευρώ και με τα επιδόματα να έφτανε τα 1.800 ή και τα 2.000 ευρώ. Κατά κοινή ομολογία όλων των πολιτικών δυνάμεων αυτό το σύστημα αμοιβών ήταν άθλιο. Για το λόγο αυτό και σε συνεργασία με την τρόικα ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια εξορθολογισμού των αδικιών που προέβλεπε ο συγκεκριμένος τρόπος πληρωμής στο δημόσιο. Να μπει δηλαδή ένα ενιαίο μισθολόγιο για να τελειώνουμε με τα golden boys.
Σήμερα, αφού το ελληνικό δημόσιο και οι δανειστές έφτασαν τους μισθούς των εργαζομένων σε σημεία εξαθλίωσης, έρχεται ο κ. Στουρνάρας να μας πει ότι θα επαναφέρει την αμοιβή με μπόνους. Δεν μας εξηγεί βέβαια ποιος θα κάνει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και ποιος θα αποφασίζει για τα μπόνους.
Επίσης ο κ. Στουρνάρας δεν μας εξηγεί αν σε αυτή την διαδικασία θα μπουν γενικοί γραμματείς υπουργείων, βουλευτές και υπουργοί.
Αφού λοιπόν αποφάσισε να μπει στη διαδικασία των μπόνους, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να πληρώνονται με μπόνους και οι βουλευτές και όσοι δεν αποδίδουν να μην λαμβάνουν ολόκληρη την αμοιβή τους.
Άλλως, οι προθέσεις του κ. Στουρνάρα μόνο ειλικρινείς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και μόνο ως «πυροτεχνήματα» μπορούν να εκληφθούν.

Πηγή: www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου