Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Η δουλειά στο σπίτι βλάπτει την υγεία

Οι εργαζόμενοι που μεταφέρουν την δουλειά τους στο σπίτι, βλάπτουν σοβαρά την υγεία τους, προειδοποιούν Γερμανοί επιστήμονες... Αναλύοντας στοιχεία από δύο προγενέστερες πανευρωπαϊκές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 57.235 εθελοντές, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, όσοι εργάζονται πέραν του καθιερωμένου οκταώρου περιστασιακά έως καθημερινά, κινδύνευαν από διάφορα προβλήματα υγείας, όπως αϋπνία, πονοκέφαλο, κόπωση, άγχος, πεπτικές διαταραχές, μυικές ενοχλήσεις αλλά και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Για τους Γερμανούς επιστήμονες, οι πιθανότητες αυτές αυξάνονταν αναλογικά με τη συχνότητα της κατ' οίκον εργασίας. Κατά συνέπεια, όσοι εργάζονταν μερικές φορές στο σπίτι, είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποιο από τα προαναφερθέντα προβλήματα σε σχέση με αυτούς που δεν μετέφεραν τη δουλειά στο σπίτι. Επιπλέον, όσοι δούλευαν συχνά στο σπίτι, είχαν 60% περισσότερες φορές να αρρωστήσουν.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες από την «Εταιρεία Εργασιακής, Βιομηχανικής, Οργανωτικής Ψυχολογικής Έρευνας» στο Όλντερνμπουργκ, πρέπει να υπάρξουν αυστηροί κανόνες για να πάψει η «εισβολή της δουλειάς» στην προσωπική ζωή των εργαζομένων.
Η πρόοδος της τεχνολογίας, υποστηρίζουν, έχει δημιουργήσει την εσφαλμένη αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι είναι μονίμως διαθέσιμοι για δουλειά, σαν να μην έχουν τίποτε άλλο να κάνουν στη ζωή τους.
«Με την χρήση smartphone, tablet αλλά και υπολογιστών, ένας εργαζόμενος μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι του», αναφέρεουν.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι, ακόμα και λίγη ώρα παραπάνω αν εργάζεται κανείς πέραν του καθιερωμένου ωραρίου, μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία του», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, Άννα Άρλινγκχαουζ, ειδική σε θέματα Δημοσίας Υγείας και πρόσθεσε: «Η συσχέτιση είναι πολύ ισχυρή και πολύ ανησυχητική. Η σύγχρονη εποχή της εύκολης επικοινωνίας αλλάζει την απασχόληση με τρόπους που υπονομεύουν την υγεία και γι’ αυτό έχει ζωτική σημασία να περιοριστούν στο ελάχιστο οι απαιτήσεις των εργοδοτών για διαθεσιμότητα των υπαλλήλων εκτός του ωραρίου απασχόλησης».

Πηγή: www.fimotro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου