Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Διατροφή και εργασία

Σύγχρονες έρευνες υποστηρίζουν ότι «οι εξυπνότεροι» άνθρωποι ανά τον κόσμο προσέχουν πολύ τη διατροφή τους!
Η διατροφή επηρεάζει τόσο τη σωματική, αλλά και τη διανοητική μας κατάσταση. Η σωστή διατροφή βελτιώνει την ικανότητα σκέψης και διατηρεί τη φυσική μας κατάσταση σε υψηλά επίπεδα. Η τροφοδότηση του οργανισμού με τις αναγκαίες θερμίδες ημερησίως, η σωστή αναλογία πρωτεϊνών – υδατανθράκων - λιπών, η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων νερού, βιταμινών και μεταλλικών ιχνοστοιχείων, αλλά και η σωστή κατανομή των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας παίζουν σημαντικό ρόλο, μεταξύ άλλων, και στην μνήμη, στη συγκέντρωση, και επομένως στην πνευματική/ σωματική απόδοση και στην εργασία. Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών από την τροφή μπορεί να οδηγήσει, κατά την εργασία, σε αίσθημα κόπωσης, εκνευρισμό, έλλειψη συγκέντρωσης και γενικότερα κακή διάθεση.
Πιο συγκεκριμένα, τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και επομένως για καλύτερη απόδοση στην πνευματική εργασία είναι:
Οι υδατάνθρακες, βασικά μακροθρεπτικά στοιχεία στην διατροφή μας, θεωρούνται πολύ σημαντικά ενισχυτικά της μνήμης. Η γλυκόζη, το βασικό συστατικό όλων των υδατανθράκων, αποτελεί το αποκλειστικό καύσιμο του εγκεφάλου. Όταν λοιπόν στερήσουμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα από την ουσία αυτή, διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία τους. Ταυτόχρονα, επειδή η γλυκόζη συμβάλλει στην έκκριση σεροτονίνης που είναι βασικός νευροδιαβιβαστής, συντελεί στη διατήρηση της μνήμης. Από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες C, Ε, D, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β ( Β1, Β6, Β12, η χολίνη και το φυλλικό οξύ). Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και κυρίως Β1,B6, B12 και το φυλλικό οξύ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου! Η βιταμίνη B1(Θειαμίνη) βοηθά στην σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος και της καρδιάς. Είναι, επίσης, αναγκαία για την αποδέσμευση ενέργειας από τις τροφές στον εγκέφαλο ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την πνευματική δραστηριότητα. Η βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη)συμμετέχει στο μεταβολισμό αμινοξέων και πρωτεϊνών και είναι απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Επίσης συμβάλει στην δημιουργία αντισωμάτων και ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) σχηματίζει και αναζωογονεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα. Αυξάνει την ενεργητικότητα και μειώνει την ευερεθιστότητα, βελτιώνει την αυτοσυγκέντρωση, την μνήμη και την ισορροπία . Βιταμίνες του συμπλέγματος Β βρίσκονται στα μη επεξεργασμένα δημητριακά, στα γαλακτοκομικά, στα φρούτα, στα λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς, κ.α.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στα ψάρια (τα λιπαρά ψάρια: σολομός, γαύρο, σαρδέλα, ρέγγα, σκουμπρί, κολιός, πέστροφα κ.α.), τα θαλασσινά, το tofu (τυρί από γάλα σόγιας), τα αμύγδαλα, τα καρύδια, σε μερικά φυτικά έλαια ( π.χ. έλαια από λιναρόσπορο), κ.α. στη σόγια, στα καρύδια, στην αντράκλα και σε άλλα τρόφιμα, αλλά σε μικρότερες συγκεντρώσεις. Έρευνες έδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε ένα συγκεκριμένο ω-3 λιπαρό οξύ, το δωκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), προστατεύει τον εγκέφαλο από την απώλεια μνήμης και την καταστροφή των κυττάρων που προκαλεί η γήρανση, ενώ ω-3 λιπαρά οξέα όπως (EPA, DHA) έχουν, επίσης, συνδεθεί με την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι: Ο σίδηρος, βασικό μέταλλο για την ζωή, είναι απαραίτητος για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και ορισμένων ενζύμων, βοηθά στην ανάπτυξη, αυξάνει την αντίσταση στις ασθένειες και προλαμβάνει την κόπωση. Η καλύτερη πηγή σιδήρου είναι το συκώτι, το κρέας, το αυγό, τα όσπρια και το σπανάκι. Για να βελτιώσετε την απορροφητικότητα του σιδήρου στον οργανισμό σας συνοδέψτε τις τροφές αυτές με βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, ντομάτα, ακτινίδιο). Επίσης αποφύγετε τις υπερβολικές ποσότητες ασβεστίου (γαλακτοκομικά προϊόντα) ή φυτικών ινών (ολικής άλεσης, πιτυρούχα προϊόντα) σε συνδυασμό με τις τροφές που περιέχουν σίδηρο. Ο ψευδάργυρος φαίνεται ότι επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία μέσω της ρύθμισης της παραγωγής νευροδιαβιβαστών (οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται από τα νευρικά κύτταρα με σκοπό την μετάδοση πληροφορίας). Επίσης, ο ψευδάργυρος "κατευθύνει και επιβλέπει" την αποτελεσματική ροή των διαδικασιών του σώματος, καθώς και την διατήρηση των ενζύμων και των κυττάρων. Συναντάται στα οστρακοειδή, στα ψάρια, στα ολικής άλεσης δημητριακά, στους σπόρους (κολοκύθας, πασατέμπος), στον αρακά, στα φασόλια, στο σιτάρι. Για το Β-καροτένιο, καλές πηγές του είναι το καρότο, το πορτοκάλι, το μάγκο, το πεπόνι, τα βερίκοκα, η ντομάτα, το γλυκό κολοκύθι, το σπανάκι, ραδίκια, μπρόκολο, λάχανο, η πατάτα (γενικά τα πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα και λαχανικά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά). Το Β-καροτένιο είναι προβιταμίνη της βιταμίνης Α η οποία βοηθά στην προστασία τον κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, στην αδύνατη όραση, στην άρτια λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συντελεί επίσης στην ανάπτυξη και συμβάλλει σε γερά κόκκαλα, υγιές δέρμα, μαλλιά, δόντια και ούλα. Η βιταμίνη Ε είναι άριστο αντιοξειδωτικό. Προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους, μειώνει την κόπωση και επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων. Προστατεύει τα αγγεία από την αθηροσκλήρωση, και συμβάλλει στον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι: οι ξηροί καρποί (όπως: οι ηλιόσποροι, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια), διάφορα έλαια (όπως ελαιόλαδο, σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο), διάφορες μαργαρίνες, το αβοκάντο, τα δημητριακά, το συκώτι, κ.α.
Άλλα θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος είναι: η χολίνη (ενδυναμώνει τη μνήμη και ενισχύουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης) , ο φώσφορος, το μαγνήσιο (καταπολεμά το άγχος), μαγγάνιο (ενισχύει την μνήμη). Εκτός από τη σπουδαιότητα μιας ισορροπημένης διατροφής που να περιέχει τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, η σωστή κατανομή των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την καλύτερη απόδοση στην εργασία. Ένας από τους ρόλους των ενδιάμεσων γευμάτων είναι ότι ο οργανισμός εξαντλεί τη γλυκόζη του γεύματος 2-3 ώρες μετά το γεύμα και αρχίζει να ενεργοποιεί τις αποθήκες του για να διατηρήσει τη γλυκόζη στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί αποκλειστικά γλυκόζη για την πνευματική του εργασία (όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω).
Επίσης, η σημασία ενός καλού πρωινού είναι πάρα πολύ μεγάλη διότι εφοδιάζει τον οργανισμό με την κατάλληλη ενέργεια και μας κρατά σε εγρήγορση μέχρι το μεσημέρι. Ένα σωστό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει: 1 τοστ + 1 ποτήρι φυσικό χυμό, 1 κούπα γάλα + 1 κούπα δημητριακά + 1 φρούτο, 1 κούπα γάλα + 2 φέτες (μαύρο) ψωμί με μαργαρίνη-μέλι, 1 ποτήρι φυσικό χυμό + 2 αυγά βραστά + 2 φ (μαύρο) ψωμί. Ο εγκέφαλος εξαρτάται άμεσα από το κυκλοφορικό σύστημα και από το τι συμβαίνει στο υπόλοιπο σώμα. Για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την καλή απόδοση στις πνευματικές εργασίες, να μην αμελείτε:
- την τακτική σωματική άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά γρήγορου περπατήματος κάθε μέρα),
- την υγιεινή διατροφή (καλό πρωινό, άφθονα φρούτα και λαχανικά, υγιεινό σνακ από το σπίτι μαζί στην εργασία, επαρκής πρόσληψη υγρών)
- τον καλό ύπνο, σε ποιότητα και διάρκεια.
Συμπερασματικά, μια ισορροπημένη διατροφή η οποία ενισχύει τη συγκέντρωση, συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πνευματική απόδοση και εργασία , είναι μια διατροφή που περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων όπως σιτηρά ολικής αλέσεως, ψάρια, όσπρια, αβγά, σαλάτες, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς και φρούτα.

Πηγή:http://www.dikigorosergatologos.gr/ Γράφει η Χριστίνα Φοντόρ, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου