Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Γλυτώστε τους τραυματισμούς λόγω χρήσης υπολογιστή

Όσοι ασχολούμαστε με υπολογιστές αρκετό καιρό έχουμε συνήθως ακουστά το “σύνδρομο επαναλαμβανόμενης καταπόνησης" [Repetitive Strain Injury (RIS)]. Ίσως κάποιοι να το έχετε πάθει κιόλας, αν ασχολείστε με προγραμματισμό ή εργάζεστε πολύ με υπολογιστές. Οι δουλειές αυτές συνδέονται συχνά με συμπτώματα του RIS, όπως πόνοι από αφύσικες θέσεις εργασίες και μουδιασμένα μέλη, και μπορεί να εμφανιστούν και σε ένα περιστασιακό χρήστη υπολογιστή. Φαίνεται ότι όλοι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από τους υπολογιστές που και που. Θα ήταν λοιπόν καλό να υπάρχει κάτι να μας το υπενθυμίζει όταν είμαστε απορροφημένοι στην μετατροπή των κενών σε κάτω παύλα ή κάτι αντίστοιχα χρήσιμο :-) Αυτό σκέφτηκαν οι προγραμματιστές του Workrave, μιας εφαρμογής που εμφανίζεται στην οθόνη σε τακτικά χρονικά διαστήματα και παροτρύνει τον χρήστη να κάνει διάλειμμα με μερικές ασκήσεις χαλάρωσης. Το πρόγραμμα δουλεύει σαν μια μικροεφαρμογή στο πάνελ του γραφικού περιβάλλοντος, είναι εύκολο στη ρύθμιση και προσφέρει πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών για το RSI. Τρέχει και σε Windows και σε Linux, πράγμα χρήσιμο για κάποια εταιρεία που θέλει να προσφέρει καλύτερο περιβάλλον εργασίας στους υπαλλήλους της, ενώ η Linux έκδοση υποστηρίζει και Gnome3 και Unity, αλλά και KDE. Στην αρχή, το Workrave απλώς προσθέτει μια μικρή ένδειξη στην κεντρική μπάρα. Διαφορετικά, ανοίγει ένα πολύ μικρό παράθυρο με ένα χρονόμετρο μέχρι την επόμενη υπενθύμιση και πρόσβαση με δεξί-κλικ στις ρυθμίσεις. Δεν αποσπά την προσοχή σας απλώς δείχνει τον χρόνο που μένει μέχρι το επόμενο μικρό διάλειμμα.
Στην ορολογία του Workrave, υπάρχουν μικρο-διαλείμματα που απλώς αποσπούν την προσοχή σας από το PC για μερικά δευτερόλεπτα, και διαλείμματα ξεκούρασης στα οποία αν θέλετε κάνετε μερικές ασκήσεις. Φυσικά, η απλή προτροπή για εξάσκηση δεν σημαίνει τίποτε, γι' αυτό το Workrave περιλαμβάνει μια πλειάδα ασκήσεων που μειώνουν τον κίνδυνο του RSI. Αυτές συνοδεύονται από ένα καλοφτιαγμένο τρισδιάστατο γυναικείο μοντέλο που σας επιδεικνύει πως ακριβώς να τεντώσετε τα χέρια σας, να χαλαρώσετε τους ώμους και τον λαιμό και γενικά να ανακουφίσετε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πόνους. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο, γιατί το απλό διάλειμμα βοηθά αλλά οι εξειδικευμένες ασκήσεις είναι πολύ καλύτερες στην πρόληψη του RSI από μια απλή βόλτα μέχρι την καφετιέρα...

Υγιείς εργαζόμενοι
Σαν μεμονωμένη εφαρμογή, το Workrave παρέχει αρκετή λειτουργικότητα, αλλά ξεχωρίζει στις δικτυακές δυνατότητές του. Εάν είστε διαχειριστής δικτύου, μπορείτε να ρυθμίσετε το Workrave να στέλνει δεδομένα σε έναν εξυπηρετητή, για να παρακολουθείτε τον τρόπο που εργάζεται ένας χρήστης και να ρυθμίζετε τα χρονικά διαστήματα των διαλειμμάτων του εάν εμφανίζει συμπτώματα RSI. Επιπλέον, μπορείτε να ορίσετε καθολικές ρυθμίσεις σε μια ομάδα μηχανημάτων ώστε ανεξάρτητα ποιος τα χρησιμοποιεί, να έχουν όλοι τα ίδια διαλείμματα ξεκούρασης. Η παρουσίαση όλων αυτών των επιλογών είναι άψογη και αξίζει συγχαρητηρίων.

Σταματήστε τη δουλειά!
Παρόλα τα στοιχεία του, το Workrave δεν απαγορεύει στον χρήστη να κάνει τη δουλειά του όταν βιάζεται. Τα διαλείμματα μπορούν να αναβληθούν για αργότερα ή να απενεργοποιηθεί ολόκληρο το πρόγραμμα προσωρινά. Έτσι μπορείτε να το προσαρμόσετε στις εκάστοτε ανάγκες τις δουλειάς σας ενώ τρέχει. Τα παράθυρα προτροπής σε διάλειμμα που εμφανίζονται στο διάλειμμα δεν καλύπτουν την οθόνη και με τη βοήθεια του ScreenSaver μπορούν να κλειδώνουν άμεσα την οθόνη ώστε να απομακρύνεστε με ασφάλεια από τον υπολογιστή. Άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του Workrave είναι η υποστήριξη πολλών γλωσσών. Προβάλλει επίσης στατιστικά, όπου βλέπετε πόσα διαλείμματα κάνατε ή αποφύγατε. Μπορείτε να δείτε μέχρι και πόσα πλήκτρα έχετε πατήσει κατά την λειτουργία του και την απόσταση που έχετε διανύσει με το ποντίκι σε μέτρα. Τέτοιες μικρές αλλά χρήσιμες πινελιές βρίσκονται παντού στο πρόγραμμα, και στην ιστοσελίδα του υπάρχουν πολλές αναφορές χρηστών που υποστηρίζουν ότι το θεωρούν πολύ καλύτερα σχεδιασμένο από τα αντίστοιχα εμπορικά ή κλειστά προγράμματα. Ένα ακόμη πλεονέκτημα του Workrave είναι η προσαρμογή. Μπορείτε να ρυθμίσετε με ακρίβεια δευτερολέπτου την διάρκεια των διαλειμμάτων ή του διαστήματος ανάμεσα τους, την εμφάνιση του παράθυρου κατάστασης, ηχητικά εφέ, κ.ά. Οι προγραμματιστές έχουν κάνει καλή δουλειά και το αποτέλεσμα έχει την όψη και την φινέτσα ενός εμπορικού εργαλείου. Το Workrave αξίζει της προσοχής σας εάν κατά καιρούς νιώθετε πόνους εργαζόμενοι στο PC σας, και αν είστε σε κάποια εταιρεία ή οργανισμό που έχει και μηχανήματα με Linux θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την βελτίωση της υγείας των υπαλλήλων σας.

Πηγή: http://www.linuxinside.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου