Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Οι κερδισμένες και οι χαμένες περιφέρειες

Κερδισμένες και χαμένες περιφέρειες της χώρας αναδεικνύει ο νέος κατάλογος με τα μεγάλα έργα στη χώρα.
Η Περιφέρεια με τα περισσότερα μεγάλα έργα σε εξέλιξη είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ανάμεσα στα μεγάλα έργα συναντάμε τα έργα Μετρό, έργα της Εγνατίας αλλά και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Συνολικά πραγματοποιούνται 28 μεγάλα έργα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Δεύτερη έρχεται η Περιφέρεια Αττικής με 15 έργα. Ανάμεσα τους έργα Μετρό, Τραμ, οδικά και έργα αποχέτευσης.
Η Περιφέρεια Αττικής έχει σταθερά λιγότερα έργα τα τελευταία χρόνια και έχει χάσει τα πρωτεία από την Κεντρική Μακεδονία εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια.
Στην τρίτη θέση είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 12 έργα. Ανάμεσα στα μεγάλα έργα είναι Σιδηροδρομικά, τα έργα της Ολυμπίας Οδού, της Ιόνιας Οδού και έργα ύδρευσης, λιμενικά κλπ
Στην τέταρτη θέση είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με 7 έργα. Περιλαμβάνονται έργα ενέργειας, οδικά, ύδρευσης κ.α Πάντως, το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα πραγματοποιείται στην Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα μιλάμε για το έργο της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5.
Στην πέμπτη θέση με 6 έργα (η κάθε μία) ισοβαθμούν οι Περιφέρειες Κρήτης, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας.
Στην όγδοη θέση με 5 έργα (η κάθε μία) ισοβαθμούν οι Περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας Στην δέκατη θέση με 3 έργα (η κάθε μία ) ισοβαθμούν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Βορείου Αιγαίου
Στην δωδέκατη θέση με 2 έργα είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγάιου και τελευταία με μόλις ένα έργο είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Θα πρέπει να επισημάνουμε πως τα έργα είναι ευμετάβλητα και καθώς ολοκληρώνονται φέυγουν από τον κατάλογο και αφαιρούνται από το «σκορ» των Περιφερειών. Για παράδειγμα το οδικό έργο Κομοτηνή-Σύνορα που παραδόθηκε πριν ένα μήνα αφαιρέθηκε από τη λίστα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας. Αντίστοιχα τα νέα έργα προστίθενται, όπως π.χ το έργο της διαπλάτυνσης του Διαύλου Λευκάδας που προστέθηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

ΠΗΓΗ: Υποδομές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου