Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς η υπογεννητικότητα τινάζει στον αέρα Υγεία, Ταμεία και οικονομία

Στις χώρες του ΟΟΣΑ, η δαπάνη για φροντίδα ατόμων άνω των 65 ετών είναι 4,3 φορές υψηλότερη από εκείνη των άλλων ηλικιακών ομάδων και 5,1 φορές υψηλότερη για άτομα άνω των 75 ετών.
Αποκαρδιωτική και άκρως ανησυχητική είναι η εικόνα των γεννήσεων στην Ελλάδα.
Πέραν των κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί, η γήρανση του πληθυσμού έχει δραματικές επιπτώσεις στα οικονομικά της Υγείας και τινάζει στον αέρα τα ασφαλιστικά Ταμεία και την οικονομία.
Η Ελλάδα εμφανίζει έναν από τους χειρότερους δείκτες δημογραφικής εξάρτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτυπώνει την επιβάρυνση των ενεργών ατόμων με μη οικονομικά ενεργά άτομα.
Έως το 2005, ο δείκτης δημογραφικής εξάρτησης βρισκόταν στα ευρωπαϊκά επίπεδα (0,27 έναντι 0,23 της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27), με την εκτίμηση ότι θα βρίσκεται σε ανεκτά επίπεδα έως και το 2030 (αύξηση 46% έναντι ευρωπαϊκής αύξησης 64%).
Από το σημείο εκείνο, ωστόσο, έως το 2050, θα αυξηθεί θεαματικά στην Ελλάδα (50% έναντι 34% της Ευρώπης των 27).
Η μέση αύξηση, δηλαδή από το 2005 έως το 2050, θα είναι 120% έναντι 112% των υπόλοιπων 27 χωρών – μελών.

Γονιμότητα
Ενδεικτικό της μείωσης των γεννήσεων στην Ελλάδα είναι ότι ο δείκτης ολικής γονιμότητας έχει υποχωρήσει στο 1,34 έναντι 2,35 το 1976.
Στην πρόσφατη, τριμηνιαία έκθεσή του, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, επισημαίνει ότι η δημογραφική γήρανση επηρεάζει αρνητικά την Κοινωνική Ασφάλιση και το αντίστροφο.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της γήρανσης – σημειώνουν οι ειδικοί – είναι η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και η μείωση των γεννήσεων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων και να μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων.
Εάν συνυπολογιστεί και ο υψηλός δείκτης ανεργίας, τουλάχιστον έως το 2020 οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα αυξάνονται, αλλά δεν θα υλοποιούνται, δεδομένης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Με απλά λόγια, οι συνταξιούχοι θα καλούνται να ζουν με όλο και μικρότερο εισόδημα, καθώς θα αυξάνεται μεν ο αριθμός τους, αλλά θα μένει σταθερό το ποσό που θα διατίθεται για συντάξεις.

Περίθαλψη
Το ίδιο θα συμβεί και στην Υγεία, καθώς τα Ταμεία δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν επαρκώς τον ΕΟΠΥΥ, λόγω ανεργίας και περιορισμένης είσπραξης εισφορών περίθαλψης.
Την ίδια ώρα, θα αυξάνονται οι άνθρωποι που θα καταφεύγουν στις υπηρεσίες περίθαλψης, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση δαπάνη για περίθαλψη ατόμων άνω των 65 ετών είναι από τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από τη δαπάνη νεώτερων ανθρώπων. Το 50% του εργασιακού φορτίου ενός νοσοκομείου αφορά ηλικιωμένα άτομα.
Στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η δαπάνη για φροντίδα ατόμων άνω των 65 ετών είναι 4,3 φορές υψηλότερη από εκείνη των άλλων ηλικιακών ομάδων και 5,1 φορές υψηλότερη για άτομα άνω των 75 ετών.
Με αυτό τα δεδομένα, το δημογραφικό πρόβλημα, σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή ανεργία, οδηγεί τις υπηρεσίες Υγείας και ασφάλισης σε δραματική υποβάθμιση, τουλάχιστον έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε...

Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου