Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Μείωση μισθών, αύξηση κερδών

Οι μειώσεις των μισθών, την τελευταία πενταετία, όχι μόνο δεν αύξησαν την παραγωγικότητα, αλλά επιπλέον δεν έριξαν τις τιμές των προϊόντων, οι οποίες παρέμειναν σε δυσανάλογα υψηλά επίπεδα.
Τα δε περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων -κυρίως των βιομηχανιών- διευρύνθηκαν.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ειδική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας.
Αναλυτικά, για το σύνολο της οικονομίας την περίοδο 2010-2013, η αποσύνδεση του πληθωρισμού (αύξηση 2% κατά μέσο όρο) και του ρυθμού μεταβολής του μοναδιαίου κόστους εργασίας (μείωση 3,3% κατά μέσο όρο) είναι φανερή, με αποτέλεσμα ο δείκτης μοναδιαίου περιθωρίου κέρδους να αυξηθεί κατά 3%.
Ιδιαίτερα στον βιομηχανικό κλάδο, στον οποίο παράγονται κατά βάση τα εμπορεύσιμα εξαγώγιμα αγαθά της οικονομίας, η αποσύνδεση μεταξύ του πληθωρισμού (αύξηση κατά 2,3%) και του ρυθμού μεταβολής του μοναδιαίου κόστους εργασίας (μείωση κατά 6,9%) γίνεται περισσότερο έκδηλη την περίοδο 2010-2013, με αποτέλεσμα ο δείκτης μοναδιαίου περιθωρίου κέρδους να αυξηθεί κατά 10,2%.
Η αποσύνδεση φαίνεται πιο καθαρά στα έτη 2012 και 2013, οπότε ο μοναδιαίος δείκτης περιθωρίου κέρδους αυξήθηκε κατά 19,6% και 7,6% αντίστοιχα.
Αυτό οφείλεται στη ραγδαία μείωση κατά 12,6% και 6,3% του μοναδιαίου κόστους εργασίας τα έτη 2012 και 2013, ενώ ο πληθωρισμός κινήθηκε αντίστοιχα στο 4,6% και 0,8%.

Ολιγοπωλιακή δομή
Σύμφωνα με τη μελέτη, για τη μερική προσαρμογή των τιμών σε σχέση με τη μεγάλη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας ενδεχομένως ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η ολιγοπωλιακή δομή της οικονομίας, η οποία παραμένει ακόμη ισχυρή σε αρκετούς κλάδους παραγωγής και εμπορίας αγαθών, όπως για παράδειγμα στον κλάδο των καυσίμων και στον κλάδο των τροφίμων.
Με βάση πρόσφατες έρευνες, οι τιμές πολλών αγαθών στην αγορά παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις συγκριτικά με άλλες χώρες ακόμη και όταν η σύγκριση γίνεται με χώρες που βρίσκονται υπό καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πρώτοι στην ακρίβεια
Συγκεκριμένα, από την εξέταση των ενδεικτικών τιμών 20 βασικών αγαθών στα σουπερμάρκετ στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα στην πραγματικότητα έχει το ακριβότερο καλάθι αγαθών, διότι οι Έλληνες καταναλωτές χρειάζονται μεγαλύτερο ποσοστό από τον μισθό τους σε σχέση με τους καταναλωτές των άλλων τριών χωρών για να αγοράσουν την ίδια ποσότητα αγαθών.

Πηγή: http://www.thepressproject.gr/

Για να δείτε το οικονομικό δελτίο πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου