Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ετσι είναι ο ιδανικός χώρος εργασίας -Τι δείχνουν οι έρευνες

Ανοιχτα, ενιαία γραφεία ή θάλαμοι εργασίας; Τίποτα από τα δύο.
Οπως αποδεικνύουν οι έρευνες, καμία από τις δύο επιλογές- που είναι οι συνηθέστερες στους χώρους εργασίας- δεν ευνοούν την παραγωγικότητα ή την ευημερία των υπαλλήλων.
Πώς είναι λοιπόν το ιδανικό γραφείο;
Πρέπει να έχει παράθυρα, φυτά, χωρίσματα και φυσικό φωτισμό μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει το αποτέλεσμα ερευνών που δημοσιεύει η Huffington Post.
Συγκεκριμένα, το καταλληλότερο γραφείο, για τους εργαζόμενους αλλά και την ποιότητα της δουλειάς τους είναι διαμορφωμένο ως εξής:
Παράθυρα
Οσοι εργάζονται σε γραφεία με παράθυρα, όπου μπαίνει περισσότερο φως στο χώρο, κοιμούνται καλύτερα τα βράδια.

Φυτά
Ερευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας κατέληξε ότι μερικά πράσινα φυτά έχουν αντίκτυπο στην καλή διάθεση των εργαζομένων. Οσοι δουλεύουν σε χώρους με φυτά και θέα από το παράθυρο νιώθουν καλύτερα για τη δουλειά τους.

Χωρίσματα ή τοίχοι που μπλοκάρουν τον ήχο
Οσοι εργάζονται σε ανοιχτούς, ενιαίους χώρους, δουλεύουν σε πιο θορυβώδες περιβάλλον, ενώ τους προκαλεί δυσφορία η θερμοκρασία ή η κακή ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Φυσικός φωτισμός
Ερευνα του 2013 αναφέρει ότι η έκθεση στο φως του ήλιου βελτιώνει τις επιδόσεις στο χώρο εργασίας, αλλά και την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου των υπαλλήλων, ενώ σε τέτοιο περιβάλλον αυξάνεται η δημιουργικότητα.

Χρώματα
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Αντζελα Ράιτ, το χρώμα του περιβάλλοντος επηρεάζει την πνευματική κατάσταση. Συγκεκριμένα, το μπλε δίνει πνευματική τόνωση, το κίτρινο δημιουργικότητα και το πράσινο ηρεμία και ισορροπία.

Προσωπικοί χώροι
Εκείνοι που μπορούσαν να διαμορφώσουν έναν μικρό χώρο στο γραφείο, με φωτογραφίες και φυτά ήταν κατά 32% πιο παραγωγικοί, σε έρευνα που έγινε στη Βρετανία.

Ποικιλία χώρων
Είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχει ένας εργασιακός χώρος. Σημεία που είναι διαχωρισμένα, πιο ιδιωτικά, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να επικεντρωθούν σε μία συγκεκριμένη δουλειά είναι στοιχείο που ωθεί την παραγωγικότητα.

Τέχνη
Αν και δεν έχει γίνει έρευνα για το συγκεκριμένο στοιχείο σε γραφεία, μελέτες δείχνουν ότι έργα τέχνης σε νοσοκομεία βοηθούν τους ασθενείς να θεραπευτούν.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου