Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

Οι απαιτητικές θέσεις εργασίας και το εργασιακό άγχος αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Οι απαιτητικές θέσεις εργασίας και το εργασιακό άγχος αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως δείχνει η ανασκόπηση μιας σειράς από μελέτες. Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα είχαν συνδέσει το εργασιακό στρες περισσότερο με τον κίνδυνο του εμφάγματος, όχι όμως τόσο με το εγκεφαλικό.
Σε αυτή τη νέα ανάλυση, η οποία συγκέντρωσε τα αποτελέσματα των 14 παλαιότερων ευρωπαϊκών μελετών την περίοδο από το 1985 έως το 2008, τα άτομα με εργασιακό άγχος είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν το λεγόμενο ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν ο εγκέφαλος δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο, όταν δηλαδή για παράδειγμα έχουν μπλοκαριστεί οι αρτηρίες.
“Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τη σύνδεση του άγχους στην εργασία και του εγκεφαλικού επεισοδίου έδειξαν μικτά αποτελέσματα. Άλλες έβρισκαν συσχέτιση μεταξύ των δύο και άλλες όχι” σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας Eleonor Fransson από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Jönköping στη Σουηδία.
Οι εργαζόμενοι με απαιτητική δουλειά και ελάχιστο έλεγχο στο εργασιακό τους περιβάλλον κατηγοριοποιήθηκαν ως έχοντες υψηλό εργασιακό άγχος. Περίπου 13% - 22% των εργαζομένων βρέθηκαν οτι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Σύμφωνα με παλιότερες μελέτες, για κάθε 100 χιλ. ανθρώπους στην Ευρώπη, 115 άνδρες και 75 γυναίκες έχουν ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ετησίως. Στη νέα μελέτη, ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν περίπου 24% υψηλότερος για τους εργαζόμενους με υψηλά επίπεδα άγχους. Εντούτοις η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα οτι οι εργαζόμενοι με υψηλό στρες ήταν δύσκολο να αλλάξουν εργασιακή συμπεριφορά, ακόμη και αν αυτή αυξάνει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και το οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες κινδύνου, τα δεδομένα όμως αυτά δεν ήταν διαθέσιμα για τους περισσότερους ανθρώπους στη νέα μελέτη.
"Το άγχος μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση του στρες που σχετίζεται με τις ορμόνες, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα», σημειώνουν οι ερευνητές. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι στενά συνδεδεμένο με την αθηροσκλήρωση, δηλαδή τη “σκλήρυνση” των αρτηριών” συμπληρώνουν και συνιστούν την καθημερινή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, τη διακοπή του καπνίσματος, άσκηση και τη διατήρηση ενός σταθερού βάρους.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου