Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Αν θυσιάζεις τον ύπνο σου για τη δουλειά, θυσιάζεις τη ζωή σου

Μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Perelman της Πενσυλβάνια (τμήμα Ιατρικής), μας ενημερώνει ότι η εργασία μας πρέπει να ξεκινά 9 με 10 το πρωί, ώστε να μπορούμε να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες, ενώ υποστηρίζει πως αν η εργασιακή μας εβδομάδα διαρκούσε 4 μέρες και όχι 5, τότε η ποιότητα ζωής και η υγεία μας θα ήταν καλύτερη.
Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα από 124.517 Αμερικανούς ενήλικες, σχετικά με τις εργασιακές τους συνήθειες και τις ώρες που διαθέτουν για να απολαύσουν έναν ήρεμο και ποιοτικό ύπνο, συλλέγοντας πληροφορίες από τις χρονιές 2003 έως και το 2011.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό SLEEP, και ο επικεφαλής της έρευνας Mathias Basner δήλωσε ότι: "Τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως η εργασία είναι η πιο εμφανής αιτία για την έλλειψη ύπνου είναι αδιάψευστα". Και όπως τονίζεται στην εσαγωγή της μελέτης, "η χρόνια απώλεια ύπνου συνδέεται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας".
Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, η εργασία είναι το πρώτο πράγμα που "ανταλλάζουμε" με τον ύπνο, κλέβοντας ώρες από το κρεβάτι, για να προλάβουμε τις εργασιακές μας υποχρεώσεις.
Όπως επισημαίνεται και σε σχετικό δελτίο τύπου, οι αυξημένες απαιτήσεις στη δουλειά, όπως για παράδειγμα η εργασία τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, έχουν ως απότελεσμα να στερούμαστε τη ξεκούραση που χρειαζόμαστε, και τον ύπνο.
Το μεγάλο θέμα είναι ότι, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να έχει σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες συνέπειες, για τους κουρασμένους εργαζόμενους και τους άλλους γύρω τους.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, υπολογίζεται ότι το 20 τοις εκατό των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων, συνδέονται με την υπνηλία που αισθάνονται οι οδηγοί.
Τα αποτελέσματα της έρευνας τονίζουν πως αν η εργασιακή μας εβδομάδα διαρκούσε 4 μέρες και όχι 5, τότε θα "κερδίζαμε" ύπνο, δεν θα υποφέραμε από τόσες ιώσεις, δεν θα δαπανούσαμε τόσες ώρες μέσα στο αυτοκίνητο και αντίστοιχα, θα υπήρχε μείωση στην παραγωγή των καυσαερίων, αλλά κυριότερα στη γενική υγεία μας.
Και για όσους μπορεί ήδη να υποστηρίζουν ότι η δουλειά είναι αναγκαία για να παραμένει η παραγωγή σε ικανοποιητικά επίπεδα, η μελέτη παραδίδει στοιχεία που υπογραμμίζουν το γεγονός ότι με 4 μέρες εργασία την εβδομάδα, η παραγωγικότητα του ανθρώπου αυξάνεται.

Η μελέτη μάλλον επιβεβαιώνεται και από τα Ελληνικά δεδομένα
Σύμφωνα, όχι μόνο με την ανωτέρω μελέτη, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, μάλλον μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το γεγονός, πως ο κύριος κλέφτης της ξεκούρασής μας είναι η δουλειά.
Επιπλέον, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, επισημαίνεται ότι η κύρια αιτία που μία ίωση μπορεί να διαιωνίζεται και να μας ταλαιπωρεί, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά, είναι η υπερβολική εργασία.
Η πίεση που αισθάνεται κάθε εργαζόμενος, η οποία δημιουργείται από τον φόβο απόλυσης από τον χώρο εργασίας του, τον οδηγεί να παραμελεί την υγεία του.
Και κάπως έτσι ερχόμαστε αντιμέτωποι με κουρασμένους, και φυσικά ασθενείς συναδέλφους.
Τα βήματα που πρέπει να γίνουν σίγουρα είναι πολλά, και μερικά από αυτά είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων κάθε εργαζόμενου όπως και το αίσθημα ασφάλειας για την εργασία του, το οποίο στις μέρες μας εκλείπει.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι πρέπει να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις οι οποίες θα μπορέσουν να φέρουν μία ισορροπία μεταξύ ποιότητας ζωής και εργασίας.
Κάτι που ίσως έχουμε ξεχάσει τον τελευταίο καιρό είναι ότι η ποιότητα της ζωής, και επομένως της εργασίας μας, είναι πρωταρχικά συνυφασμένη με την υγεία, σωματική και ψυχική, και έπειτα με όλα τα υπόλοιπα.

Πηγή: http://www.pathfinder.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου