Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Σε «βαρομετρικά» χαμηλότερα του 2007 οι μισθοί στην Ελλάδα

Στην ομάδα των χωρών που έχουν κατρακυλήσει οι μισθοί των εργαζομένων σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα του 2007 συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Βρετανία, οι μέσοι μισθοί είναι μάλιστα κατώτεροι εκείνων του 2007. η σχετική διαπίστωση συμπεριλαμβάνεται σε έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).
Στην έκθεση μεταξύ άλλων διαπιστώνεται ότι παρέμειναν στάσιμοι οι μισθοί το 2013 στις ανεπτυγμένες οικονομίες και μάλιστα, σε ορισμένες από αυτές κατέγραψαν ακόμη και μείωση.
Στην έκθεση της ILO, ο οποία εκδίδεται ανά διετία, επισημαίνεται ότι οι πραγματικοί, αποπληθωρισμένοι μέσοι μισθοί των ανεπτυγμένων οικονομιών, που σημείωσαν πέρυσι αύξηση 0,2% έναντι 0,1% το 2012, δεν έχουν φθάσει στο επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν πριν από το 2007.
Η οργάνωση του ΟΗΕ εκφράζει την ανησυχία της για το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στην παραγωγικότητα της εργασίας, που εξακολουθεί να αυξάνεται, και την αναδιανομή της εν λόγω παραγωγικότητας μέσω των μισθών.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υπενθυμίζει επίσης πως οι μισθολογικές ανισότητες ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες παραμένουν και πως ο αγώνας «εναντίον των πρακτικών των διακρίσεων και των προκαταλήψεων που βασίζονται στο φύλο» μέσω «αποτελεσματικών πολιτικών σχετικών με τη μητρότητα, την πατρότητα και τις γονικές άδειες, καθώς και δράσεων ευαισθητοποίησης υπέρ μιας καλύτερης διανομής των οικογενειακών ευθυνών», πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις.
Τα αποτελεσματικότερα μέτρα για να διορθωθούν οι εισοδηματικές ανισότητες είναι η θέσπιση προοδευτικής φορολογίας, οι μεταβιβάσεις προς τα πιο φτωχά νοικοκυριά, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η θέσπιση κατώτατου μισθού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου