Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Αποφασίζουν εκθεμελίωση της Κοινωνικής Ασφάλισης

- Αποχωρεί το κράτος από τη χρηματοδότηση των συντάξεων.
- Τριχοτομείται η κατώτατη σύνταξη και μετατρέπεται σε προνοιακό επίδομα
- Ασφάλιση, σύνταξη και περίθαλψη ανάλογα...με τον τζίρο για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες
Μέρα με την ημέρα αποκαλύπτεται το πραγματικό - τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για Ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Newsbomb, με βάση και τα σημειώματα που συνεχίζουν να ανταλλάσσουν η τρόικα με το υπουργείο Εργασίας, από την 1.1.2015 το Ασφαλιστικό Σύστημα αλλάζει πλήρως και δομικά και από αναδιανεμητικό όπως ήταν τα τελευταία εξήντα χρόνια, γίνεται πλήρως ανταποδοτικό - κεφαλαιοποιητικό.
Με άλλα λόγια, θα λειτουργεί όσον αφορά στις παροχές, όπως ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχει συνάψει κάποιος με μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία. Αυτό σημαίνει την πλήρη αποχώρηση του κράτους από τη Χρηματοδότηση της «Κοινωνικής» Ασφάλισης που μόνο κατ' ευφημισμόν θα συνεχίζει να αποκαλείται έτσι.
Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και οι κατώτατες συντάξεις που σήμερα κατά το 1/3 χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της αλληλεγγύης από το Κράτος, θα τριχοτομηθούν για όσους έχουν λιγότερα από 20 χρόνια εργάσιμου βίου, καθώς θα τεθεί σε πλήρη ισχύ η λεγόμενη αναλογική σύνταξη.
Συγκεκριμένα, όσοι συμπληρώνουν λιγότερα από 15 χρόνια που απαιτούνται σήμερα για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης, θα λάβουν ένα επίδομα αντίστοιχο του σημερινού ΕΚΑΣ που, στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού, θα ενταχθεί στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αντιστοίχως, με τη συμπλήρωση 15 έως 19 ετών εργασίας θα χορηγείται αναλογική σύνταξη, πλήρως ανταποδοτική, που θα είναι κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 480 ευρώ. Μόνο όσοι συμπληρώνουν 20ετία θα δικαιούνται τη νέα κατώτατη σύνταξη που θα βασίζεται (από την 1.1.2015) σε μέρος των 360 ευρώ (εθνική σύνταξη) συν την αναλογική με βάση τα χρόνια εργασίας. Με άλλα λόγια, η κατώτατη σύνταξη «τριχοτομείται» και θα αντιστοιχεί σε προνοιακό επίδομα που θα ξεκινάει από τα 200 ευρώ (μέχρι 15 χρόνια), θα φθάνει τα 330 ευρώ στην ενδιάμεση κατηγορία και θα έχει «ταβάνι» τα σημερινά 480 ευρώ για 20 χρόνια δουλειάς.
Στην ίδια κατεύθυνση της πλήρους κεφαλαιοποιητικής λειτουργίας εντάσσεται και το Ταμείο των Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), καθώς υπουργείο Εργασίας και τρόικα καταλήγουν ότι ο υπολογισμός των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα γίνεται με βάση τον τζίρο, δηλαδή το πραγματικό τους εισόδημα και όχι βάσει των ασφαλιστικών κατηγοριών, όπως ισχύει σήμερα.
Αποτέλεσμα οι συντάξεις - κυρίως οι κατώτατες που χορηγούνται σήμερα με χρηματοδότηση του κράτους κατά 220 ευρώ - να κινδυνεύουν άμεσα με δραματική μείωση.
Το μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εφαρμοστεί πλήρως το 2017, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η ενιαία πλατφόρμα είσπραξης εισφορών - φόρων από τις εφορίες.

Πηγή: http://www.newsbomb.gr - Tου Ανδρέα Πετρόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου