Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Μήπως η δουλειά σάς «σκοτώνει»; 7 σημάδια ότι η καριέρα σας είναι ανθυγιεινή

Ο όρος «εργασία» χρησιμοποιείται γενικά για να περιγράψει έναν οικονομικό ρόλο για τον οποίο πληρωνόμαστε. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι «αλυσοδεμένοι» στους οικονομικούς ρόλους τους, σε μια καθημερινή ρουτίνα για την επίτευξη της οικονομικής τους ανεξαρτησίας.
Κατά μέσο όρο, 3 στους 4 μισθωτούς εργάζονται μόνο για να παραμείνουν πάνω από το όριο της φτώχειας και όχι επειδή θέλουν τη δουλειά τους, ενώ όλοι έχουν βιώσει το συναίσθημα της θλίψης το πρωί της Δευτέρας, όταν συνειδητοποιούν ότι το Σαββατοκύριακο τελείωσε και το επόμενο είναι πολύ μακριά.
Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι βιώνουν καθημερινά θλίψη στη δουλειά τους, σε βαθμό ανθυγιεινό. Τα ακόλουθα σημάδια θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν οδεύετε στο να γίνετε ένα οικονομικά αλυσοδεμένο ζόμπι.

1. Δεν υπάρχει χρόνος για την οικογένεια
Αν ο σύζυγός σας ξυπνάει και αναρωτιέται ποιος είναι αυτός ο άγνωστος στο κρεβάτι του και το παιδί σας κοιτάει απορημένο καθώς προσπαθείτε να του θυμήσετε πως είστε γονιός του, τότε έχετε μάλλον σοβαρό πρόβλημα. Η αποξένωση από την οικογένεια και το να τους βλέπετε μόνο Σαββατοκύριακα ή να απουσιάζετε στις σημαντικότερες στιγμές τους σημαίνει επιτακτική αξιολόγηση των προτεραιοτήτων σας.

2. Έλλειψη ύπνου / Αϋπνία
Αν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας κοιτάζοντας το ρολόι σας πότε θα ξημερώσει, τότε η δουλειά σας είναι πολύ ανθυγιεινή. Αν χρειάζεστε υπνωτικά για να κοιμηθείτε και κατεβάζετε λίτρα καφέ στο γραφείο, αυτό είναι σίγουρα σημάδι εργασιακού άγχους, κάτι το οποίο θεωρείται ο κορυφαίος «δολοφόνος» στον χώρο εργασίας.

3. Συχνές ασθένειες
Οσφυαλγία, γρίπη, ημικρανίες, αρθρίτιδα, αυχενικά, λοιμώξεις του αυτιού και ο κατάλογος συνεχίζεται. Αν είστε συνεχώς μέσα - έξω στο νοσοκομείο για τον έναν ή τον άλλο λόγο, παίζει ρόλο και η δουλειά σας. Καθισμένος πολλές ώρες στο γραφείο σας ή σκυμμένοι πάνω από τον υπολογιστή σας για ώρες οδηγεί σε αμέτρητες ασθένειες και λοιμώξεις. Ομοίως, το άγχος εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους στο σώμα και ένας από αυτούς είναι οι ασθένειες. Η εργασία σας μπορεί να πρέπει να πληρώνει για την ασφάλιση υγείας, αλλά γιατί να ταλαιπωρείστε τσάμπα;

4. Απουσία της ανταμοιβής για την προσπάθειά σας
Εάν είστε πραγματικά πετυχημένος, τηρείτε τις προθεσμίες, αυξάνετε τις πωλήσεις της εταιρείας, είστε συνεπής, δίνετε ιδέες που αυξάνουν το κέρδος και στο τέλος του μήνα ο μισθός σας δεν αντικατοπτρίζει καθόλου την προσπάθεια που βάζετε στην εργασία σας, τότε βιώνετε ανισορροπία. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το είδος της ανισορροπίας μεταφράζεται γρήγορα σε απογοήτευση και το τελικό αποτέλεσμα είναι ακραίες περιπτώσεις ψυχικής ασθένειας.

5. Είστε πολύ απασχολημένοι με τίποτα συγκεκριμένο
Αυτός είναι πιθανώς ένας από τους χειρότερους τρόπους με τους οποίους η εργασία σας μπορεί να σας «σκοτώνει», επειδή θα είναι ένας αργός και επώδυνος θάνατος. Αν η δουλειά σας απαιτεί να παραμένετε σε καθιστή θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τότε αυτή η αδράνεια, σε συνδυασμό με την αυξημένη πρόσληψη των σνακ που τρώτε, θα μειώσει τελικά τον μεταβολισμό σας και θα αυξήσει το βάρος σας, οδηγώντας σε ένα σωρό προβλήματα, όπως διαβήτη, παχυσαρκία, υπέρταση και καρδιακή νόσο στην κορυφή της λίστας.

6. Σεξουαλικά προβλήματα
Η πίεση στον χώρο εργασίας μπορεί τελικά να σκοτώσει τη σεξουαλική σας ζωή. Το άγχος, ο υπερβολικός φωτισμός από λάμπες φθορισμού και ο χρόνος μακριά από το σπίτι είναι αποδεδειγμένα παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της σεξουαλικής λειτουργίας.

7. Ελλειψη συγκέντρωσης ή/και πλήξη
Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και οι μικρές περίοδοι στρες είναι επικίνδυνες για τμήματα του εγκεφάλου αφιερωμένα στη μάθηση και τη μνήμη. Αυτός ο εκφυλισμός των εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να επιταχύνει τις συνέπειες του γήρατος, όπως την άνοια και την αμνησία. Τα υψηλά επίπεδα της ανίας μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά επεισόδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο. Η έλλειψη συγκέντρωσης μπορεί εύκολα να προκληθεί μέσα από την ακαταστασία του γραφείου που σκοτώνει τη γενική παραγωγικότητα και εμποδίζει την πνευματική διαύγεια. Μακροπρόθεσμα, αυτά τα δύο οδηγούν σε ψυχικές διαταραχές.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου