Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Η μεγάλη κοροϊδία κατά εκατομμυρίων ασφαλισμένων

Σε μια τεράστια πολιτική απάτη σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή σε βάρος εκατομμυρίων ασφαλισμένων, οι οποίοι έχασαν 12 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά τους στο πλαίσιο του «κουρέματος» του δημόσιου χρέους (του περιλάλητου PSI), εξελίσσεται η υπόθεση του Ταμείου Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος Α.Ε.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου, για να «χρυσώσει το χάπι» στους ασφαλισμένους δεκάδων Ταμείων, οι οποίοι έχασαν μέσα σε μια ημέρα τα αποθεματικά δεκαετιών, προχώρησε τον Μάρτιο του 2012 στη σύσταση του Ταμείου Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος, «με αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, τα οποία μεταβιβάζονται και περιέρχονται στο Ταμείο χωρίς αντάλλαγμα».

Ταμείο-φάντασμα
Δηλαδή, υποτίθεται ότι ως αντάλλαγμα των χαμένων αποταμιεύσεων των ασφαλιστικών ταμείων δόθηκαν… προίκα ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου, η αξιοποίηση των οποίων θα αντιστάθμιζε σε έναν βαθμό τις απώλειες των ασφαλισμένων.
Ωστόσο, 3 χρόνια μετά, το Ταμείο-φάντασμα παραμένει μόνο στα χαρτιά.
Στην κατοχή του δεν έχει περιέλθει ακόμα ούτε ένα περιουσιακό στοιχείο. Ακίνητα-φιλέτα (αστικά, τουριστικά, ολυμπιακά κ.λπ.) της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), τα οποία υποτίθεται ότι θα περνούσαν στην κατοχή του, κατευθύνθηκαν για ξεπούλημα στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
«Το Ταμείο λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», ανέφερε βαρύγδουπα ο ιδρυτικός νόμος.
Μάλιστα, ο νομοθέτης είχε προβλέψει και τις λεπτομέρειες για τη διαχείριση της περιουσίας του Ταμείου: «…καθορίζονται τα θέματα που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία που περιέρχονται σε αυτό, τα έσοδα και η διάθεσή τους», ανέφερε η σχετική διάταξη.
Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο. Απλώς έπρεπε να πεισθούν οι… ιθαγενείς ότι η κυβέρνηση μερίμνησε για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστησαν από την εγκληματική πολιτική της.
Από τα 18,7 δισ. ευρώ που ήταν το ασφαλιστικό κεφάλαιο (τα διαθέσιμα) και τα οποία διαχειριζόταν υποχρεωτικά και τα επένδυε σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως «θεματοφύλακας» η Τράπεζα της Ελλάδος, με νόμους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έκαναν «φτερά» περίπου 12 δισ. ευρώ.
«…η ονομαστική αξία (ύψους 18,7 δισ. ευρώ) των ομολόγων που υπήρχαν στο χαρτοφυλάκιο του Κοινού Κεφαλαίου και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα (επιλέξιμοι τίτλοι) υπέστη μείωση κατά 53,5%. Συνακόλουθα μειώθηκε η συνολική ονομαστική αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου και η ονομαστική αξία της μερίδας κάθε φορέα στο Κοινό Κεφάλαιο ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής του σ’ αυτό», απαντούσε σε έγγραφό της προς τη Βουλή στις 2 Αυγούστου 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η χρεοκοπία του συνόλου σχεδόν των ασφαλιστικών ταμείων είχε δρομολογηθεί, με τη… βούλα μάλιστα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε «συνταγματικό και νόμιμο» το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Ο συστημικός κίνδυνος
Εν αντιθέσει με τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικροομολογιούχους, τους οποίους οι κυβερνήσεις εγκατέλειψαν «κουρεμένους» στην τύχη τους, έσπευσαν να διασώσουν τους τραπεζίτες με κάθε μέσο, στο όνομα του συστημικού κινδύνου του τραπεζικού συστήματος.
Οι Ελληνες φορολογούμενοι δεν έχασαν μόνο τις αποταμιεύσεις των Ταμείων τους, και κατ’ επέκταση το μεγαλύτερο μέρος των συντάξεών τους, αλλά φορτώθηκαν πρόσθετο χρέος 50 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιωθούν οι τράπεζες.
Από το ποσό αυτό έχουν διατεθεί ήδη τα 40 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπα παραμένουν ως εφεδρεία στο Ταμείο για τη μελλοντική γραμμή πιστωτικής στήριξης της χώρας.
Στο πλαίσιο μάλιστα της ανακεφαλαιοποίησης υπήρξαν και άλλες σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, όπως ο αναβαλλόμενος φόρος και η μη συμμετοχή του ΤΧΣ στις αυξήσεις κεφαλαίου των 4 συστημικών τραπεζών.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αλλο οι κόποι των ασφαλισμένων και άλλο οι τραπεζίτες και τα κεφάλαιά τους.

Πηγή: http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου