Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Αξιολόγηση: Κριτική από το Διοικητικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Σκληρή κριτική στο νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο, που εισάγει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ασκεί σε έκθεσή του ο εμπειρογνώμονας Δημόσιας Διοίκησης και πρόεδρος του Δ.Σ. του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΔΕΕ), Κώστας Παπαδημητρίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε από την ΠΟΕ ΟΤΑ.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το βασικό κριτήριο αξιολόγησης συνίσταται στην αξιοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της θέσης, ωστόσο – όπως προσθέτει - «και τα δύο είναι προβληματικά»
Σημειώνει ότι «η αξιοποίηση τόσο των γνώσεων όσο και των δεξιοτήτων των υπαλλήλων, όπως έχουν καταδείξει όλες οι εκθέσεις-μελέτες της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, είναι πολύ περιορισμένη. Εμφανής και ιδιαίτερα χαρακτηριστική περίπτωση οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Παρόμοια η κατάσταση και τα ερωτήματα για τους ειδικούς επιστήμονες. Γενικότερα, η μη αξιοποίηση με ευθύνη είτε των διοικητικών προϊσταμένων είτε των πολιτικών ηγεσιών, είναι ο γνωστός κανόνας για τις κατηγορίες Π.Ε. και Τ.Ε.»
Προσθέτει ακόμη πως «οι απαιτήσεις των θέσεων που κατέχουν ΔΕΝ προσδιορίζονται με κανένα τρόπο στην Ελληνική Διοικητική πραγματικότητα, που στερείται α. Περιγραφής θέσης (job description) β. Αξιολόγησης θέσης (job evaluation), γ. Καθηκοντολογίου (tasks) και δ. Προτύπων απόδοσης (norms). Χωρίς αυτά, ότι κάνουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι συμφωνώντας μεταξύ τους ενέχει σημαντικό ποσοστό αυθαιρεσίας».
«Μετά τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία στρατηγικής και στοχοθεσίας τίθεται το ερώτημα, ποιος θα προσδιορίζει το «ΤΙ» θα επιδιωχθεί και αφού αυτό αμφισβητείται προφανώς μένει άγνωστο και το «ΠΩΣ» θα επιδιωχθεί» τονίζεται μεταξύ άλλων.
Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση κριτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου