Η ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειάς τους, η στελέχωση των υπηρεσιών και η άμεση έναρξη των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Ειδικότερα και σε ότι αφορά στην ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η ΕΝΠΕ ζήτησε την άμεση εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ ώστε να μην χαθεί χρόνος στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που μαστίζει τη χώρα. Ζητήθηκε επίσης την αποφυγή των λαθών του παρελθόντος με την εκχώρηση πόρων σε μεγάλο αριθμό ενδιάμεσων διαχειριστικών αρχών και την πολυδιάσπαση των έργων που λειτουργούν ανασταλτικά στον ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Επίσης ζητήθηκε να δοθεί παράταση της ολοκλήρωσης και αποπληρωμής των έργων του τρέχοντος ΕΣΠΑ ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας και ούτε ένα ευρώ από την πραγματική οικονομία.
Η ΕΝΠΕ ζήτησε να υπάρξουν οι αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των Περιφερειών με την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη μεταρρύθμιση του κράτους. Μεταξύ αυτών αλλαγές στις αρμοδιότητες του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αρμοδιότητες του είναι αμιγώς γνωμοδοτικές και μη δεσμευτικές για τις περιφέρειες και τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την εύρυθμη λειτουργία των Περιφερειών.
Τέθηκε επίσης το ζήτημα της υποστελέχωσης των περιφερειών μέσω νέων προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού και της ενεργοποίησης του θεσμού της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας.
Ενώ ζήτησε την άμεση έναρξη των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας με μεγαλύτερη διάρκεια των πέντε μηνών.
Τέλος, εξετάστηκε ο τρόπος άμεσης αντιμετώπισης των οξύτατων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις πρόσφατες θεομηνίες στις υποδομές της χώρας. Η πρόταση της ΕΝΠΕ είναι η θέσπιση ενός νέου μικρού πόρου σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων υποδομών αντιπλημμυρικών έργων και τη συντήρηση των δικτύων στο μέλλον.
Οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν στην έναρξη ενός συστηματικού διαλόγου με στόχο την αντιμετώπιση εξειδίκευση των αναγκαίων θεσμικών παρεμβάσεων.
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κωνσταντίνος Αγοραστός δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να συγχαρούμε τον Υπουργό για τα καινούργια του καθήκοντα. Προσερχόμαστε στο διάλογο με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας και η χώρα. Οι 13 Περιφέρειες της χώρας έχουν συγκρουστεί με την αδράνεια και τη γραφειοκρατία. Η Αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος της πράξης. Με το έργο μας σταθήκαμε και στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες. Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να οριοθετήσουμε την αφετηρία και τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Θέλουμε να έχουμε ειλικρινείς και σταθερούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με το υπουργείο για να κάνουμε τις αναγκαίες απαραίτητες αλλαγές για τη πατρίδα και τους συνανθρώπους μας. Πάγια θέση της ΕΝΠΕ είναι ότι η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην πάταξη της γραφειοκρατίας προς όφελος των πολιτών και της εθνικής οικονομίας. Με τον υπουργό κ. Βούτση δεσμευτήκαμε από κοινού να ξεκινήσουμε μια ουσιαστική και δομημένη συνεργασία για να λύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα που εμποδίζουν τον αναπτυξιακό ρόλο των Περιφερειών. Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία οφείλουμε όλοι να σταθούμε απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου