Οι εργαζόμενοι στην εποχή μας περνούν σχεδόν το 35% της εβδομάδας τους στο χώρο εργασίας.
Το ποσοστό είναι εντυπωσιακά υψηλό αλλά παρόλα αυτά, η προσοχή που του αποδίδεται είναι αντιστρόφως ανάλογη. Πολλοί εργοδότες στοχεύουν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων που λογικά οδηγεί και στη βελτίωση της απόδοσής τους. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι και οι δύο στόχοι τους επηρεάζονται από τη σχεδίαση του χώρου όπου οι υπάλληλοι ζουν και αλληλεπιδρούν.
Ο χώρος εργασίας σχεδιάζεται κυρίως για να εντυπωσιάζει και λιγότερο για να λειτουργεί. Και αυτό είναι ίσως η ρίζα του κακού καθώς ένας χώρος που δεν λειτουργεί μαζί με τους εργαζόμενους και μαζί με το περιβάλλον, τους επιβαρύνει τόσο εργασιακά όσο και ψυχικά.
To athena.org.gr μελέτησε τις τελευταίες έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι απαιτήσεις εργασίας της δεκαετίας που διανύουμε θέλουν τους εργαζόμενους σε διαρκή επικοινωνία και τους χώρους συνδεδεμένους, αν και με σχετικά προσωπικά όρια για κάθε εργαζόμενο. Η ηλεκτρονική επικοινωνία μπορεί να λύνει σημαντικά προβλήματα αποδοτικότητας, αλλά δημιουργεί άλλα ζητήματα πνευματικής απομόνωσης λόγω της έλλειψης επαφής.
Σε αυτό το περιβάλλον, όπου εργασία από σταθερή γίνεται φορητή, οι ειδικοί προτείνουν ενοποιημένους χώρους εργασίας, όπου οι υπάλληλοι θα μπορούν να επικοινωνούν φυσικά, αλλά και τη δημιουργία πιο προσωπικών χώρων χωρίς αυτοί να ανήκουν σε κάποιον υπάλληλο, στους οποίους οποιοσδήποτε θα μπορεί να απομονωθεί για λίγο για να αποδώσει τα μέγιστα σε ένα project που χρειάζεται το κάτι παραπάνω.
Το δικό σας γραφείο είναι φιλικό προς τους υπαλλήλους σας;
Μελέτη του 2014 στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι το 35% των υπαλλήλων νιώθουν αμυνόμενοι στο γραφείο, με τον όρο bullying να χρησιμοποιείται πλέον και στις επιχειρήσεις. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να έχει άμεση επίπτωση στην ψυχική υγεία του εργαζόμενου και φυσικά και στην απόδοσή του η οποία επηρεάζεται άμεσα από την κατάθλιψη, το στρες αλλά και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπική ζωής. Η απάντηση σε αυτή την πρόκληση δεν είναι μόνο το προγράμματα στήριξης των εργαζομένων, αλλά η συνολική αλλαγή κουλτούρας στο χώρο εργασίας η οποία δεν είναι τόσο ασαφής όσο ίσως ακούγεται.
Χώρος για δράση
Οι απαιτήσεις για απόδοση 100%, οι εξαντλητικές προθεσμίες και ένα θορυβώδες γραφείο, δεν έχουν καλά αποτελέσματα.
Σε ενοποιημένους χώρους εργασίας, επιλέξτε την τοποθέτηση της συστάδας των γραφείων λίγο πιο μακριά από το χώρο των ασανσέρ, τους διαδρόμους ή τις τουαλέτες. Η τοποθέτηση απλών γυάλινων διαχωριστικών, επιτρέπει την κοινωνικότητα χωρίς όμως να επιβαρύνει συνεχώς τον υπάλληλο με όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον. Δημιουργήστε ένα ξεχωριστώ χώρο ηρεμίας όπου οι υπάλληλοι θα μπορούν να βρεθούν ή να απομονωθούν μακριά από το γραφείο τους.
Χώρος για επικοινωνία
Σε περιβάλλοντα εργασίας όπου οι υπάλληλοι έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους, η αίσθηση ομαδικότητας έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Ακόμα όμως και αν δεν ισχύει αυτό, η τοποθέτηση του κοινού εκτυπωτή, του φωτοτυπικού ή της καφετιέρας σε συγκεκριμένα σημεία επιτρέπει την τυχαία συνεύρεση των συναδέλφων και δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για καλύτερη κοινωνική συμβίωση και ανταλλαγή απόψεων. Σημαντική είναι και η «αρχιτεκτονική πρόσβαση» προς τη διοίκηση, ώστε ο εργαζόμενος να νιώθει ότι μπορεί να έχει στήριξη αν τη χρειαστεί, χωρίς να περιμένει σε ένα αποστειρωμένο και αγχωτικό διευθυντικό περιβάλλον σε διαφορετικό όροφο ή και κτίριο από αυτό που εργάζεται. Το ενοποιημένο περιβάλλον εργασίας, έχει και άλλο ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ότι υπάλληλοι που μπορεί να δύστροποι ή επιθετικοί προς άλλους, αναγκάζονται να συμπεριφέρονται καλύτερα καθώς όλοι βλέπουν και ακούν!
Χώρος για άσκηση
Η δημιουργία ενός χώρου άσκησης μοιάζει κάτι το εξεζητημένο. Ωστόσο έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα οφέλη είναι τόσο μεγάλα που αντισταθμίζουν οποιοδήποτε κόστος δημιουργίας του. Η άσκηση δεν σημαίνει απαραίτητα γυμναστήριο. Μπορεί να είναι από ένα τραπέζι πινγκ-πονγκ, μέχρι ένας χώρος με video games! Η προσφορά στον εργαζόμενο της δυνατότητας για χαλάρωση ή παιχνίδι, έχει εντυπωσιακές θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, ενώ μπορεί να δημιουργήσει νέες θετικές σχέσεις μεταξύ υπαλλήλων που μέχρι σήμερα δεν γνώριζαν ότι έχουν κάτι κοινό. Και η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των υπαλλήλων είναι αποδοτική τόσο για τους ίδιους όσο και για την επιχείρηση.
Τι άλλο μπορείτε να βελτιώσετε
Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία στη δουλειά πέραν αυτών που προαναφέρθηκαν, είναι πολλοί και διαφορετικοί. Οι τελευταίες μελέτες ωστόσο, αποδεικνύουν ότι μεταξύ άλλων οι κυριότεροι είναι:
Η έκθεση στο φυσικό φως (επηρεάζει την απόδοση και την κοινωνική συμπεριφορά)
Η αισθητική του χώρου (επηρεάζει τη διάθεση και την φυσική κατάσταση)
Η πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο (βοηθά στο de-stressing ύστερα από απαιτητική εργασία)
Ο εξαερισμός και το χρώμα (στηρίζει την υγεία του εργαζόμενου)
Η εργονομία (το σωστό γραφείο και η καρέκλα υποστηρίζουν σημαντικά την παραγωγικότητα)
Η τελευταία τάση
Στον αγώνα για υγιή χώρο εργασία και πνευματικά υγιείς εργαζόμενους, όλοι οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σχεδιασμένο για να κάθεται επί ώρες σε ένα γραφείο.
Τα τελευταία χρόνια και με τη βοήθεια των φορητών συσκευών που υιοθετούνται εντατικά από τις επιχειρήσεις, η έννοια του όρθιου γραφείου κερδίζει χώρο.
Δεν χρειάζεται να την υιοθετήσετε καθολικά, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε τη δημιουργία ενός δοκιμαστικού χώρου με μερικά ενοποιημένα ψηλά γραφεία όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να λειτουργήσουν ακουμπώντας σε σκαμπό. Θα ανακαλύψετε ότι οι συγκεκριμένοι χώροι είναι πιο κοινωνικοί και επιτρέπουν στον υπάλληλο να εργαστεί νιώθοντας ότι βρίσκεται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Παράλληλα, στηρίζουν την κοινωνικότητα και την ανταλλαγή απόψεων. Το αποτέλεσμα είναι η καλύτερη διάθεση των εργαζομένων, η βελτίωση της ψυχικής τους υγείας και φυσικά η αύξηση της παραγωγικότητας.
Πηγή: athena.org.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου