Οι κοινότητες του ελεύθερου λογισμικού, οι κολλεκτίβες των “hackerspace” και οι ομάδες “κάντο-μόνος-σου”, οι εναλλακτικές οικοκοινότητες, τα κινήματα για ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, για ελεύθερο διαδίκτυο αλλά για δημιουργική ανακατάληψη του δημοσίου χώρου…
Τι κοινό έχουν όλα τα παραπάνω;
Αποτελούν συμπτώσεις, τυχαίες, μη συσχετιζόμενες περιπτώσεις ή είναι εκφράσεις και εκφάνσεις ενός νέου πολιτισμού με όλες του τις αντιφατικότητες και τις ευκαιρίες για αναγέννηση;
Σημάδια ενός αναδυόμενου κόσμου που δημιουργεί και δημιουργείται, μέσα στις παρυφές του παλιού, από νέες ετερόκλητες υποκειμενικότητες και σαν τη λάβα μέσα από τις ρωγμές προσπαθεί να δημιουργήσει νέα γη;
Το ντοκιμαντέρ “Η Γνώση ως Κοινό Αγαθό”, μας αφηγείται πως, στην Ελλάδα της κρίσης, κοινότητες γνώσης δημιουργούν τον κόσμο που θέλουν, μέσα στον κόσμο που θέλουν να ξεπεράσουν.
Τα τελευταία χρόνια, παρότι μεγάλα τμήματα του κοινωνικού ιστού εξορίζονται εκτός των κρατικών δομών και της ιδιωτικής οικονομίας, κάνουν την εμφάνιση τους, διαμέσου των κοινωνικών κινημάτων που αναδύονται μέσα στην κρίση, σχηματισμοί φυσικών και ψηφιακών δικτύων -όχι μόνο στους επίσημους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους- αλλά από τα κάτω, σαν δομές συνύπαρξης, αλληλεγγύης και καινοτομίας.
Οι άνθρωποι συναντιώνται, πειραματίζονται με αντισυμβατικούς τρόπους συνεργατικότητας και δένουν τις δραστηριότητες τους σε διαφορετικά φυσικά και ψηφιακά δίκτυα. Αναζητούν απαντήσεις στα προβλήματα που θέτει η κρίση, αλλά και στα θέματα που προκύπτουν από τη νέα τεχνική σύνθεση του κόσμου. Και δρώντας έτσι παράγουν και διαμοιράζονται γνώση.
Πηγή: http://enallaktikidrasi.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου